Vármegyei fantázianév a katasztrófavédelemnél

Vármegyei fantázianév a katasztrófavédelemnél

A vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóságok hivatalosan nem is vármegyeiek.

Az Alaptörvény 2023. január 1-jétől úgy rendelkezik, hogy Magyarország területe fővárosra, vármegyékre, városokra és községekre tagozódik. A vármegyére való utalásként a megyére utaló elnevezés a 2022. december 31-én hatályos jogszabályi rendelkezések szerint az Alaptörvény tizenegyedik módosítása hatálybalépését követően is használható mindaddig, amíg az Alaptörvény szerinti megnevezés használatára való áttérés a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható.

A vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóságok honlapjai január első hetében vármegyésítve lettek. A szervezetek neveit az epapir.gov.hu-ban is megváltoztatták. Új Alapító Okiratok az új névvel azonban sem az igazgatóságok honlapjain, sem a Magyar Államkincstár törzskönyvi nyilvántartásában nem voltak fellelhetők.

Sajtószabadság = kérdezni szabad

Az ügyben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz (OKF) fordultunk, de többszöri megkeresésre sem válaszoltak. Ezt követően a Belügyminisztériumnak írtunk, amely azonban csak annyit reagált, hogy a megkeresést az OKF-hez továbbították. Nem volt eredménye. A Magyar Államkincstárnál is próbálkoztunk, de a sajtómegkeresést a Belügyminisztériumhoz továbbították, hiába.

Érdemi előrelépést végül a Lánglovagok Egyesület közérdekűadat-igénylése hozott. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (magát Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak nevezve) válaszából az derült ki, hogy a hatályos Alapító Okirat az igazgatóság honlapján található. Az viszont 2020-ban kelt, és a szerint Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a szervezet neve.

Rovat
Témakör