Nem létező néven hívja magát a Csongrád-Csanád megyei katasztrófavédelem

Nem létező néven hívja magát a Csongrád-Csanád megyei katasztrófavédelem

Elkapkodták a megyei igazgatóság honlapján a névváltoztatást.

A trianoni békeszerződés 100. évfordulóján, június 4-én változott Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megyére.

Ezt a névváltozást a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján is rövid úton eszközölték az igazgatóság nevének átírásával. Csakhogy ahhoz Alapító Okiratot kellett volna módosítani.

Az igazgatóság a Lánglovagok.hu ezzel kapcsolatos érdeklődésére többszöri próbálkozás ellenére sem válaszolt érdemben, így a Belügyminisztériumhoz fordultunk.

A szaktárca válaszában közölte, ahhoz, hogy módosítani lehessen a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Alapító Okiratát, először a katasztrófavédelmi szervek jogállását meghatározó jogszabályt kell módosítani.

 A Magyarország megyéiről, a megyék nevéről és székhelyéről rendelkező országgyűlési határozatban rögzített névváltozás számos jogszabály módosítását generálja, ezért külön jogszabályban történik a törvények, illetve a kormány- és miniszteri rendeletek módosítása.

A Csongrád megye névváltoztatását elrendelő törvényt 2020. június 23-án hirdették ki, az ehhez kapcsolódó kormány- és miniszteri rendeletek módosítására vonatkozó előterjesztés pedig jelenleg a szakmai koordináció szakaszában van. A módosított rendeletek kihirdetése a kormány döntése után meg fog történni.

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján feltüntetett új név megfelel a jogszabálytervezetben meghatározott új elnevezésnek, és bár az új név feltüntetése időben meghaladta a vonatkozó jogszabály hatálybalépését, – mivel a katasztrófavédelmi szervek honlapjai ügyfél- és lakosságtájékoztató felületként működnek – az joghatás kiváltására nem alkalmas – írja a Belügyminisztérium.

Rovat
Témakör