Eladósodott a katasztrófavédelem

Eladósodott a katasztrófavédelem

November végére 3 milliárd fölé emelkedett az intézményrendszer adóssága.

Minden eddiginél több adósságot halmozott fel a katasztrófavédelem. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok, a Gazdasági Ellátó Központ hátraléka novemberben együttesen 3,393 milliárd Ft-ot tett ki.

Az adósság július végén még csak 808 millió forint volt. A drasztikus emelkedés hátterében egy nem nyilvános kormányhatározat áll, mely kifizetési tilalmat rendelt el a kormány alá tartozó szerveknél. Az, hogy ez a katasztrófavédelemnél pontosan mire terjedt ki, nem sikerült megtudnunk, az OKF szóvivője többszöri megkeresésünkre sem reagált.

November végéig a legtöbb adósságot az OKF halmozta fel, 1,226 milliárd Ft-ot. Dobogós lett még a Gazdasági Ellátó Központ 259 millióval és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság 223 millióval. A megyei igazgatóságok között a legjobb helyzetben Vas megye van 42 millió forint elmaradással. A Katasztrófavédelmi Oktatási Központnak viszont nincs tartozása.

Legutóbb 2015-ben növekedett jelentős mértékűre a katasztrófavédelem adóssága, akkor mintegy 1,4 milliárd forint hátralékot halmoztak fel.

Rovat
Témakör