Teljesen vége a hatósági áras üzemanyagnak a tűzoltóknál

Teljesen vége a hatósági áras üzemanyagnak a tűzoltóknál

Az önkéntes tűzoltó egyesületekre újabb plusz anyagi teher hárul.

A hatósági üzemanyagárral kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 278/2022. (VII. 30.) Korm. rendelettel jelentős körben eltörölték a hatósági áras üzemanyagot.

A rendelet szerint július 30-án 12 órától már nem csak a külföldi rendszámú járműveknél, hanem akkor sem hatósági áras termék az üzemanyag, ha azt a jármű forgalmi engedélye szerint nem természetes személy által üzemeltetett jármű vagy nem az üzemanyagtöltő állomáson töltött jármű üzemanyag tankjának töltése céljából értékesítik. Kivétel közé tartozik a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló 176/2015. (VII. 7.) Korm. rendelet szerinti személytaxi-szolgáltatást nyújtó jármű.

Ennek megfelelően a hivatásos és az önkormányzati tűzoltóságok, önkéntes tűzoltó egyesületek sem tankolhatnak 480 Ft/liter áron, már 7,5 tonnás jármű alatt sem. A holtankoljak.hu oldalon található információ szerint a 95-ös benzin piaci átlagára 692,9 Ft/liter, a gázolajé 737,9 Ft/liter.

A változást Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter július 30-án a 11 órakor kezdődő Kormányinfón jelentette be. A Magyar Közlönyben 11 óra 30 perckor jelent meg a rá fél órával már hatályba is lépő rendelkezés, amelynek várható bevezetéséről órákkal ezelőtt már terjed információ a Facebook közösségi portálon.

Rovat
Témakör