Dagad a katasztrófavédelem adóssága

A belügyminisztériumi segítség után sikerült újra félmilliárd fölé vinni a kifizetetlen számlák összegét.

A Magyar Államkincstár adatai szerint a katasztrófavédelem intézményeinek adóssága február végére 641 millió forintra emelkedett. Az összeg előtte egy hónappal csak 380 millióra rúgott, és az évet – a Belügyminisztérium 780 millió forintos segítsége után – 376 milliós hiánnyal kezdték.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság töretlenül adósságmentes. Idén nem volt gond még a Békés, a Csongrád, a Pest és a Zala  megyei igazgatóságon. A legtöbb adósságot, 395 millió forintot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) halmozta fel. A megyei igazgatóságok közül hagyományosan a fővárosi vezet, január végén még csak 6, február végén már 67 millió forint kifizetése nem történt meg.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei igazgatóság az évet adósságmentesen kezdte, de a második hónap végére a gazdálkodásuk már 6 millió forintos adósságot eredményezett. Ez az a megye, ahol arra van pénz, hogy az igazgatónak tartós magánhasználatra szolgálati autót adjanak, és közben a laktanyától néhány száz méterre lakást béreljenek neki. Varga Béla tű. ezredes reggelente a szolgálati autójával jár a munkahelyére. Közben a hivatali munkarendben dolgozó tűzoltók gépjárművezetői pótlékának kifizetése elmarad, de az igazgató a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének megkeresését lepattintotta arra hivatkozva, senki sem írt szolgálati panaszt a pótlék elmaradásáért.

Még nem nyilvános az elemi költségvetés

A 2015. évi központi költségvetés a katasztrófavédelemnél 55 milliárd 445,8 millió forint kiadással számolt úgy, hogy ennek fedezésére 2 milliárd 633,2 millió forintot saját maguknak kell előteremteniük. A költségvetési előirányzat dologi kiadásokra 4 milliárd 997,5 millió forintot, egyéb működési célú kiadásokra 18,4 millió forintot tartalmaz. A beruházásokra 3 milliárd 706,2 millió forint, felújításokra 606,7 millió forint, egyéb felhalmozási célú kiadásokra 18 millió forint fordítható.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az igazgatóságok 2015. évi elemi költségvetését a Belügyminisztérium már jóváhagyta. Az OKF a közérdekűadat-igénylés ellenére azonban nem adta ki őket, arra hivatkozva, majd akkor lesznek nyilvánosak, ha a Magyar Államkincstár KGR K11 adatszolgáltató moduljában jóváhagyottként szerepelnek, és papír alapon visszaérkeznek a katasztrófavédelemhez. Ez az elmúlt évek tapasztalatai alapján áprilisban várható.

A katasztrófavédelem adósságának alakulása 2014 januárjától innen tölthető le.

Rovat
Témakör