Másfél milliárd felett a katasztrófavédelem adóssága

Mélyen hallgat a Belügyminisztérium arról, miért öltött eddig sosem látott mértéket a katasztrófavédelem adóssága.

Egyre súlyosabb a helyzet a katasztrófavédelem pénzügyi finanszírozása terén. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), a Gazdasági Ellátó Központ, valamint a húsz katasztrófavédelmi igazgatóság adóssága október végére együttesen 1 milliárd 511 millió forintot tett ki.

Hajdú-Biharban nagyon nincs pénz

A legnagyobb hiányt, 469 millió forintot az OKF tudhatja magáénak. Meglepetésre őt a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság követi, amely nagy ugrással szeptemberben 175 millió, októberben már 312 millió forint adósságot halmozott fel. A dobogó harmadik fokára 267 millióval a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság került. Az eddig adósságmentes nógrádi igazgatóság is elvesztette a szüzességét, augusztusban 1, a következő két hónapban 2-2 millió forintnyi hiányt tudhatott magáénak. Egyedül a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ jön ki töretlenül a pénzéből.

A katasztrófavédelem adóssága a 2014-es év elejétől kezdett egyre nagyobb méreteket ölni, tavaly szeptemberben már az 1 milliárdot is meghaladta. A tartozásállomány részbeni felszámolására a Belügyminisztérium decemberben 780 millió forintot bocsátott rendelkezésére. Ez arra volt elegendő, hogy a 2015-öt mínusz 376 millióval kezdjék.

Lapít a Belügyminisztérium

Az, hogy az adósság a katasztrófavédelem költségvetésének alultervezéséből vagy a nem megfelelő gazdálkodásból adódik, illetőleg a hiány mennyiben veszélyezteti az ország mentő tűzvédelmét, nem lehet tudni, a Belügyminisztérium a Lánglovagok.hu többszöri érdeklődése ellenére sem válaszolt.

A katasztrófavédelem adósságának alakulása itt tekinthető meg.

Rovat
Témakör