Terv a tűzmegelőzés totális szétverésére

Terv a tűzmegelőzés totális szétverésére

A katasztrófavédelemtől jórészt még a tűzvédelmi hatósági jogkört is elvennék.

A belügyminiszter és az igazságügyi miniszter előterjesztésében májusban a kormány részére elkészült a katasztrófavédelem átalakításának terve. A Lánglovagok.hu információi szerint először úgy igazítanák a jogszabályokat, hogy a jövőben a törvénymódosítás nélkül a kormány önállóan tudja a hatósági hatásköröket az államigazgatási szervek között telepíteni.

Kiüresítik a katasztrófavédelmet

A katasztrófavédelmi szerveknél szeptember 1-jétől a következő hatáskörök maradnának:

  • nukleáris baleset-elhárítással kapcsolatos ügyek;
  • tűzvizsgálat azzal, hogy ha a hatósági bizonyítvány kiállításán felül további tűzvédelmi hatósági eljárás szükséges (pl.  tűzvédelmi bírság kivetése) akkor már a hatáskört újonnan gyakorló szerv jár el,
  • a létesítményi tűzoltóság létrehozásával, felszerelésével kapcsolatos hatósági hatáskörök, mivel a létesítményi tűzoltóság az állami és önkéntes tűzoltósággal együtt látja el egyes települések védelmét és felszereltségük, állományuk létszáma befolyásolja az állami tűzoltóság szervezési lépéseit;
  • a kéményseprő-ipari szolgáltatással összefüggő hatósági ügyek;
  • veszélyesáru-szállítás ellenőrzése és az ahhoz kapcsolódó bírságolási jogkör;
  • a nemzeti és az európai létfontosságú rendszerelem kijelölésével, a kijelölés megszüntetésével és a nyilvántartással, továbbá az ellenőrzéssel kapcsolatos hatósági jogkör.

A „humánerőforrás folyamatos biztosítása érdekében” a hivatásos állomány beleegyezés nélküli, két év időtartamra történő vezénylésének lehetőségét akarják megteremteni. Az előterjesztésben célszerűnek tartják annak lehetővé tételét, hogy az érintett választhassa a kormánytisztviselői jogviszonyt is, ebben az esetben juttatásairól úgy lenne szükséges rendelkezni, hogy az álláshely folyamatos betöltése esetén a juttatások (különböző pótlékokkal együtt számított illetménye, szabadságos napjai száma, betegszabadság lehetősége) nem változnak.

Néma csend

Az ügyben többször kerestük a Belügyminisztériumot, az Igazságügyi Minisztériumot és a Miniszterelnökséget is, ám teljes hallgatásba burkolóztak. Annak fényében érthető is, hogy az előterjesztés szerint a kormányülést követő szóvivői tájékoztatón sem, tárcaközleményben sem és tárca által szervezett sajtótájékoztatón sem kommunikálnák az átalakítást.

Rovat
Témakör