Tűzgátló ajtó és vagyonvédelem

Tűzgátló ajtó és vagyonvédelem

Oda sem lehetett volna utólagosan rögzíteni a síkmágnest.

Enyhe kifejezés a romhalmaz arra a kétszárnyú tűzgátló ajtóra, ami Budapesten, egy XI. kerületi társasház pinceszintjén, a teremgarázs és a lépcsőház közötti tűzgátló előtérnél található.

A hiba több mint 10 évvel ezelőtti építkezésre vezethető vissza, akkor ugyanis a Numero Matricola-Anno EI2 60-as ajtó szárnyára a beléptető rendszer síkmágnesét felfúrták. Persze így a másodszárny miatti sorrendszabályzónak már nem volt hely, így azt elegánsan mellőzték.

Az igénybevételt az oda eredetileg nem is rögzíthető síkmágnes persze nem bírta, a rögzítőcsavarok kilazultak, a tűzszakaszhatáron lévő ajtót ma már alig lehet becsukni.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet szerint az üzemeltető – jelen esetben a társasházkezelő – köteles az érintett műszaki megoldás rendkívüli felülvizsgálatáról és a hibák kijavításáról az annak elvégzésére okot adó körülmény vagy hiányosság tudomására jutása után 15 napon belül gondoskodni, ha

  • az érintett műszaki megoldás nem töltötte be tűzvédelmi rendeltetését tűzeset, tűzriadó gyakorlat vagy egyéb esemény során vagy
  • az érintett műszaki megoldás nem alkalmas a tűzvédelmi rendeltetésének megfelelő működésre.

Nem úgy néz ki, mintha a társasházkezelőt nagyon is érdekelte volna a probléma.

Rovat
Témakör