Javaslat a tűzvédelmi szakvizsga körének bővítésére

Javaslat a tűzvédelmi szakvizsga körének bővítésére

A Lánglovagok Egyesület az üzemeltetői ellenőrzéseket is tűzvédelmi szakvizsgához kötné.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (továbbiakban: OTSZ) által előírt üzemeltetői ellenőrzések rendkívül fontos részét képezik a tűzvédelemnek, mondhatni az alapját jelenti a tűzvédelmi üzemeltetésnek. Ezen tevékenység végzése azonban semmilyen képzettséghez nem kötött, az OTSZ 252. § (3) bekezdésében előírt „szükséges ismeret” pedig olyannyira általános megfogalmazás, hogy az számon nem kérhető.

A gyakorlatban az tapasztalható, hogy az üzemeltetői ellenőrzéseket vagy el sem végzik, vagy ha nem tűzvédelmi szakember által történik, akkor rendkívül szakszerűtlen, illetőleg a dokumentálása sem megfelelő. Ez nem is meglepő, hiszen egy üzemeltetői ellenőrzés a tűzvédelem terén naprakész jogszabályi és szakmai ismeretet igényel, és ezt hogyan is várhatnánk el például egy lakóházban egy gondnoktól. A problémával részletesen foglalkozott a „Középmagas panelszerkezetű lakóépületek tűzvédelmi helyzetének vizsgálata, tűzbiztonságának fejlesztési lehetőségei” című szakdolgozat is.

Mindezek alapján a Lánglovagok Egyesület azt javasolja, hogy a 45/2011. (XII. 7.) BM rendeletben új foglalkozási ág legyen bevezetve, amely az üzemeltetői ellenőrzés végzését tűzvédelmi szakvizsgához köti. A tanfolyam lehetőséget ad az üzemeltetői ellenőrzéssel érintett tűzvédelmi eszközök, berendezések, egyéb műszaki megoldások általános megismerésére, az üzemeltetői ellenőrzés módjának és dokumentálásának megtanulására. A tűzvédelmi szakvizsga kötelezővé tétele ráadásul sokkal egyértelműbbé tenné, mikor rendelkezik valaki az ellenőrzés megfelelő végrehajtásához szükséges ismeretekkel.

A bevezetése olyan módon célszerű, hogy mentességet kapna az, aki 5 éven belül legalább a 9/2015. (III. 25.) BM rendelet szerinti legalább középszintű tűzvédelmi szakképzettséget szerzett. Amennyiben a rendeletben más foglalkozási ág tűzvédelmi szakvizsgája adott tűzvédelmi eszköz, berendezés, egyéb műszaki megoldás felülvizsgálatára, karbantartására jogosít (pl.: tűzoltó készülék, tűzoltó vízforrás), akkor az a tűzvédelmi szakvizsga adott tűzvédelmi eszköz, berendezés, egyéb műszaki megoldás esetén üzemeltetői ellenőrzésre is érvényes.

A Lánglovagok Egyesület az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak küldött közérdekű bejelentésében azt is javasolta, hogy az 5. foglalkozási ág legyen kiterjesztve a tűzoltó vízforrás javítását végzőkre, a 13. foglalkozási ág a füstmentesítésre, a biztonsági világítás és irányfények felülvizsgálata, karbantartása, javítása pedig indokolt új foglalkozási ágként való bevezetésként.

Rovat
Témakör