Online tűzvédelmi szakvizsga különleges jogrendben

Online tűzvédelmi szakvizsga különleges jogrendben

Egy értelmetlen jogszabály-módosítás, amivel a katasztrófavédelem sem tud mit kezdeni.

„Különleges jogrend idején az oktatásszervező a tűzvédelmi szakvizsgára felkészítést és a szakvizsgáztatást választása szerint online módon is végrehajthatja, ha a résztvevők online jelenlétét és a tűzvédelmi hatóság ellenőrzésének lehetőségét az oktatás és vizsgáztatás időtartama alatt folyamatosan biztosítja. A vizsgáztatás során a szakvizsgabizottság tagjai az oktatásszervező által az online vizsgáztatás végrehajtására kialakított helyiségben tartózkodnak. A szakvizsga gyakorlati része online módon nem hajtható végre.” – áll a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól szóló 45/2011. (XII. 7.) BM rendeletben.

A 2021. július 26-án hatályba lépett módosítás gyakorlati megvalósításával kapcsolatban a Lánglovagok tűzvédelmi tudásbázis az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál (OKF) érdeklődött. Mukics Dániel, az OKF szóvivője közölte: a jogszabályi előírásban foglalt követelményeknek történő megfelelés a rendelkezésre álló informatikai lehetőségeket figyelembe véve több módon is végrehajtható. A szabályozás lényegi eleme, hogy az oktatás és a vizsga teljes időtartama alatt a vizsgázó és a vizsgabizottság jelenléte és tevékenysége a hatóság által ellenőrizhető legyen. Az oktatás során a résztvevők és az előadók közötti kommunikáció lehetőségét biztosítani kell.

Mukics Dániel arra nem válaszolt, hogy milyen elvárásaik vannak a szakvizsgázók azonosítására, illetve ellenőrzésére tesztírás közben, de közölte, „a választott informatikai megoldás megfelelőségével összefüggésben felmerülő kérdésekkel kapcsolatban a területileg illetékes tűzvédelmi hatóságok – szükség esetén – az egyeztetés lehetőségét biztosítják”.

Miért volt szükség a jogszabály-módosításra?

Az Alaptörvény szerint különleges jogrend a rendkívüli állapot, a szükségállapot, a megelőző védelmi helyzet, a terrorveszélyhelyzet, a váratlan támadás és a veszélyhelyzet. Ezek esetében az Alaptörvény meghatározza a jogalkotási rendtől való eltérés szabályait, a veszélyhelyzetben például a kormány rendeletet alkothat, amellyel – sarkalatos törvényben meghatározottak szerint – egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

Megannyi helyzet lehetséges, amelyre nem érdemes, nem lehet előre meghatározott megoldással készülni, legfeljebb tervekkel. Így az új szabálynak értelme nincsen, és ez pontosan látható a jelenleg érvényben lévő veszélyhelyzet kapcsán. Ráadásul minimális elvárási követelmény lenne, hogy egy ilyen felületes rendelkezésre a katasztrófavédelem kiadna egy technikai útmutatót, megfogalmazná a jogszabály alapján az elvárásait, de ez sem történt meg.

A Lánglovagok.hu mint területileg illetékes tűzvédelmi hatóságnál, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál is érdeklődött a témában, de többszöri megkeresésre sem reagáltak. Ez alapján az oktatásszervezők sem számíthatnak nagy segítségre.

Szerencsére különleges jogrendben az online szakvizsgáztatás – amely a maradék komolyságát is elveheti a kötelezettségnek – csak egy lehetőség, így az oktatásszervezők és a szakvizsgázók nincsenek belekényszerítve egy bizonytalan helyzetbe.

Rovat
Témakör