Takarékossági intézkedések a fővárosi katasztrófavédelemnél

Idén már nincs több jutalom, a tűzoltóautók tankolását pedig az üzemanyagár változásaihoz kell igazítani.

A 2012. évi költségvetésben a feszített mértékben meghatározott kiadási előirányzatok, valamint a várható bevétel-elmaradás miatt, a pénzügyi egyensúly, a működőképesség megtartása érdekében október 2-tól takarékossági intézkedéseket rendelt el a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

Varga Ferenc tű. ezredes (Fotó: FKI)
Varga Ferenc tű. ezredes

Varga Ferenc tű. ezredes szigorította az anyag- és készletbeszerzés rendjét. Ezentúl anyagot és szolgáltatást igényelni csak a gazdasági igazgató-helyettes ellenjegyzését követően lehet. A jövőben csak a kizárólag halaszthatatlan, a működőképesség fenntartásához nélkülözhetetlen, előzetesen jóváhagyott kiadás fogadható el az elszámoláskor.

Racionalizálják a kommunikációs módokat. A választható hívási formák közöl mindig a költségkímélőbbet szükséges választani. Szolgálati célra az EDR egyéni hívásait kell előtérbe helyezni. Az igazgató arra is felszólította a munkatársakat, hogy érezzék kötelezettségüknek a magáncélú telefonos beszélgetéseik kizárását, a hivatali beszélgetések racionalizálását, idejének csökkentését.

A választható nyomtatási formák közül ezentúl a költségkímélőbbet szükséges választani, és korlátozni kell a színes nyomtatást. Amennyiben lehetséges, a fénymásoló berendezésekre kell átirányítani a nyomtatási feladatokat, tekintettel az alacsonyabb költségekre. Az év hátralévő részében az FKI dolgozói részére író- és irodaszert nem lehet vásárolni, a nyomtatás kétoldalasan, vagy egy lapon több oldal formátumában kell hogy történjen. Az informatikai eszközök javítása csak központilag, rendkívül indokolt esetben, a szakterület engedélyével és közreműködésével lehetséges.

Meg kell vizsgálni az állomány körében az épületkarbantartás végzéséhez szükséges képesítéssel rendelkező személyek létszámát, a foglalkoztatásuk lehetőségét. A készenléti szolgálat zavartalan biztosítása mellett törekedni kell az önerősen elvégezhető karbantartások végrehajtására.

Minden szolgálati helynek az elhelyezési sajátosságainak figyelembevételével az energiafelhasználás indokolatlan növekedésének megakadályozására intézkedési tervet kell kidolgoznia. Műhelyek, termek, folyosók, mellékhelyiségek felesleges világítását, pótfűtését, klimatizálását meg kell szüntetni.

Varga Ferenc tű. ezredes azt is elrendelte, hogy törekedni kell a gépjárművek fenntartási és üzemeltetési kiadásainak csökkentésére, átgondolt, költségtakarékos útvonaltervek kidolgozására, olcsóbb közlekedési eszköz igénybevételére, az üzemanyagár változásaihoz igazodó tankolások ütemezésére. Le kell állítani a térítésmentes igénybevételeket, korlátozni kell az indokolatlan mozgásokat.

Az igazgató utasítása alapján meg kell vizsgálni a kisebb javítások elvégzésére szolgáló műhelykocsi szolgálatba állítási lehetőségét. Ez alatt nem lehet tudni, Varga Ferenc pontosan mit ért (talán újból saját szerelőket?), hiszen az FKI Dologház utcai épületében a műhelyt május óta a BM Heros Zrt. üzemelteti, hivatali munkaidőben tudnak szervizkocsit indítani, de kérésre képesek lennének 24 órás ügyeletre, amire augusztus 20-án már volt példa.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság dolgozói részére az idei év hátralévő részében tárgyjutalom, teljesítményhez kötött jutalom nem fizethető ki. A szociális jóléti területen kizárólag a jogszabályból fakadó kötelezettségek fizethetők ki.

Az igazgató az intézkedésben külön felhívta a vezetők figyelmét, hogy munkaköri kötelességének tekintse a tulajdonosi szemlélet maximális érvényesítését, és azt tudatosítsa a vezetése alá tartozó személyi állománnyal.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2012. évi kiadási előirányzata 8,26 milliárd forint, melyhez 90,3 millió forint nagyságban saját bevételeiből teremtené meg a fedezetet.

A takarékossági intézkedéssel kapcsolatban számos kérdés merült fel, de a Lánglovagok.hu tűzoltóportál megkeresésére Varga Ferenc tű. ezredes nem reagált.

Rovat
Témakör