Nem tűzvédelmi riadóterv kell a társasházakba

Nem tűzvédelmi riadóterv kell a társasházakba

A Kossuth Rádió Napközben című műsorában alaposan félrevezették a hallgatókat.

Az adventi időszak jellemző tűzveszélyeire hívták fel a figyelmet december 14-én a Kossuth Rádióban. A Napközben című műsorban megszólalt Dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) elnöke is, bár ne tette volna.

Bék Ágnes szerint karácsonykor sokkal többen tartózkodnak otthon, sokkal több elektromos áramot fogyasztanak, plusz még bejönnek a karácsonyfadíszek, egyéb világítóeszközök, és elképzelhető, hogy a társasháznak a rendszere rendkívül leterhelődik. Bék Ágnes a karbantartáson, vezetékrendszer megvizsgáltatásán túl azt javasolta, amit nem használunk villanyokat, azokat kapcsoljuk le.

Reméljük, Bék Ágnesen kívül senki nem gondolja, hogy a karácsonyfafüzérek fogják túlterhelni a lakóépület elektromos hálózatát. Amit nem használunk villanyokat, azokat kapcsoljuk le jó tanácsáért se fogja az év szakértője díjat elnyerni.

A TTOE elnöke „érintésvédelmi szakvéleményről” is beszélt, holott a téma alapján a villamos berendezések tűzvédelmi felülvizsgálata lenne releváns, ami ráadásul egy tavalyi jogszabályváltozás miatt már a villamos biztonsági felülvizsgálat keretében történik.

A legdurvább megnyilatkozása, ami konkrétan a hallgatók félrevezetése volt, hogy szerinte minden társasháznak rendelkeznie kell tűzvédelmi riadótervvel. Valójában ilyen nincs, több dolog keveredhetett össze a fejében. Ahogyan a Középmagas panelszerkezetű lakóépületek tűzvédelmi helyzetének vizsgálata, tűzbiztonságának fejlesztési lehetőségei című szakdolgozatban olvasható, az 1970-es években egy ideig érvényben lévő MSZ 595/4-74 szabvány határozott meg egyes lakóépületeknél Kiürítési tervet, amit a lépcsőházban ki is kellett függeszteni. Van még a Tűzriadó Terv, amely teljesen más téma. A társasházaknál a Tűzvédelmi Házirend kötelezettség merül fel, de csak a háromnál több építményszinttel rendelkező és tíznél több lakó- és üdülőegységet magában foglaló épület, épületrész esetében.

Nagyon fontos és jó kezdeményezés, hogy a Kossuth Rádió rendszeresen foglalkozik a társasházakkal, de a tűzvédelemről inkább igazi szakemberrel kéne beszélgetniük.

Rovat
Témakör