Karácsony, tragédia nélkül

Itt a december, s mindenki izgatott készülődéssel várja a karácsonyt. Sajnos azonban sosem múlik el úgy év vége, hogy az izgatottság ne válna rémületté, elkeseredettséggé és sajnos néha gyásszá az ünnepek alatt felcsapó lángok nyomán.

Az alábbiakban megpróbáljuk felhívni az olvasó figyelmét azokra a veszélyekre, melyek az év végi ünnepek jellemző tűzokozói, illetve ezek kapcsán a megelőzés fontos mozzanataira is.

Ugye emlékszünk? – minden nagy tűz kis tűzzel kezdődik. Annak érdekében, hogy még esélyt se adjunk a lángoknak, érdemes odafigyelni pár apróságra, melyek megemlítése magától értetődőnek tűnik, azonban figyelmen kívül hagyásuk nem egy esetben okozott tragédiát. Az ésszerű viselkedés, bizonyos biztonsági rendszabályok kialakítása, illetve tűzoltásra használható eszközök beszerzése, készenlétbe helyezése olyan pszichés biztonságot ad, mellyel felvértezve, egy az otthonunkban keletkező tűz ellen sikeresen vehetjük fel a harcot! Nem a meglepetés erejével ér bennünket a vész: tudjuk, mit tegyünk, hová nyúljunk, hogyan használjuk…

Az első a sorban az advent egy hónapos időszaka, mely már javában tart. Ahogy telnek a hetek, egyre szárazabbak az adventi koszorúk, ugyanakkor a pislákoló gyertyák száma nő. Tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy milyen a koszorú anyaga. Legyen az valódi fenyő vagy műanyag, egyformán tűzveszélyes!

Mire érdemes oda figyelni?

  • Ellenőrizzük a koszorún elhelyezett gyertyák stabil rögzítését. Ha könnyen mozdítható, vagy le akar dőlni, rögzítsük dróttal.
  • Érdemes alufóliából széles, tölcsér alakú tálcát készíteni a gyertyák alá.
  • A koszorút minden esetben fémtálcán tároljuk.
  • Ne helyezzük el a koszorút éghető anyagokra vagy azok alá. (könyves polc, abrosz, televízió) A gyertya lángja hamar meggyújtja a körülötte, fölötte lévő éghető anyagokat.

A vastagon szedett részekből könnyedén kikövetkeztethetjük a tűz keletkezésének forgatókönyvét. A kellő körültekintés nélkül elhelyezett koszorú, vagy a nem megfelelően rögzített és égő gyertya ledől, melynek lángja meggyújtja a koszorút és/vagy a környezetében lévő éghető anyagokat. Ha mindez olyankor történik, amikor nincs szemtanúja az eseményeknek, a tűz tovább terjedhet. Erre is emlékszünk? – „Egy kísérlet alkalmával égő cigarettát helyeztek egy romos épület komplett berendezett szobájában az egyik kárpitozott fotelre. Elindították a stoppert és figyelték mi történik. Hát történt! A 4. perc végére égett a fotel, a 8. percben izzó pokollá változott az egész szoba!”

Ne hagyjuk el a lakást, ne feküdjünk le aludni, ne hagyjuk őrizet, felügyelet nélkül koszorúnkat, amíg gyertyák égnek rajta!

A TŰZOLTÓSÁG SEGÉLYKÉRŐ SZÁMA:

105 EGY – NULLA – ÖT

Karácsony napján elhelyezzük szobánkban a fenyőfát, s felkerülnek rá a díszek, látványos izzósorok. Készenlétbe kerülnek a csillagszórók, esetleg gyertyák. Ahogy telnek a napok, a meleg szobában kiszáradó karácsonyfánk egyre tűzveszélyesebbé válik! A tűzvizsgálati statisztikák két keletkezési okot regisztrálnak. Az elektromos áram és a nyílt láng.

A mindenféle piacokon, KERMI vizsgálat nélkül árusított izzósorok meghibásodása, zárlata nem egy esetben gyújtotta meg a kiszáradt karácsonyfát! Ne vásároljunk kétes eredetű, KERMI engedéllyel nem rendelkező izzósort, mert tűzveszélyes!

A nyílt láng fogalma a csillagszóró vagy gyertya meggyújtásához kapcsolható. A csillagszóró szikrái önmagukban nem tudják meggyújtani a fát, viszont ha rosszul helyezzük el – hozzáér a tűlevelekhez, egy papírdíszhez – a felizzó, szikrát vető része meg fogja gyújtani azokat, majd a fenyőfát!!! A viaszgyertya használatát mellőzzük a karácsonyfán! A csillagszórókat kellő körültekintéssel helyezzük el, ne érjen a tűlevelekhez, díszekhez! Körülbelül egy hét után egyáltalán ne használjunk nyílt lángot a fán!

A karácsonyfa elhelyezéséről pár szót. Általában nem sok választási lehetőség adódik – főleg egy lakótelepi lakásban – ennél fogva megszokott helye van minden családban. Azonban érdemes az elhelyezésekor elgondolkoznunk azon, hogy egy kritikus helyzetben a tűz merre és hogyan tud tovább terjedni, illetve milyen menekülési lehetőségünk van. Ha például a szobából kivezető egyetlen bejárat közelébe helyezzük el, nem mást teszünk, mint egy lehetséges égő fáklyával torlaszoljuk el a szabadulás egyedüli útját. A terjedés szempontjából tartsuk távol a fát a függönyöktől, könyvespolcoktól. A legtöbb karácsonyfa tűznél a fa magától ledőlt valamelyik irányba (vagy leborították), tehát érdemes egy úgynevezett biztonsági zónát kialakítani. Ha dől, ne a könnyen meggyulladó fotelra, kanapéra boruljon. A leborításról még lesz szó.

Ezek a tanácsok ünneprontásnak, vagy kivitelezhetetlennek tűnhetnek, azonban mind a tűzoltók tapasztalatain nyugszanak. Ha csak egyet-kettőt fogadunk meg belőlük, a kockázati tényezőt csökkentjük velük.

MIT TEGYÜNK, HA MÉGIS MEGTÖRTÉNIK A BAJ?

A legfontosabb, hogy nem szabad kockáztatni saját testi épségünket! A realitás és ésszerűség határain belül azonban cselekednünk kell. A testi épségünk kockáztatásáról az a szilveszter napján történt lakástűz jut eszembe, amikor a lángoló karácsonyfától az édesanya saját testével óvta meg kisgyermekét. A gyermek karcolás nélkül vészelte át a bajt, viszont az anyuka olyan súlyosan megégett, hogy másnap reggelre…

Baj esetén az emberi reakció általában fejvesztett, tehetetlen kapkodás, pánik. Nem véletlenül említettem a bevezetőben a pszichés biztonságot. Gondoljuk át a fentebb leírtakat, s ezek tükrében tegyük meg a szükséges lépéseket családunk biztonsága érdekében!

További lépés tűzoltásra alkalmas eszközök beszerzése. Ezekről már más alkalommal volt szó: tűzoltó készülék, tűzoltó pokróc, szénsavas, palackozott italok. E két utóbbi talán minden háztartásban előfordul, érdemes ezekből egy-két darabot tudatosan tűzoltási célra előkészíteni egy biztonságos, jól elérhető helyen. A pokrócot adott esetben helyettesítheti az ágytakaró is.

Fontos megemlíteni az azonnali cselekvés fontosságát!

Egy még friss – nem annyira kiszáradt – fenyőfa estén is gyorsan terebélyesednek szét a lángok a fán, de egy kiszáradt – és főleg rövid tűlevelű – fenyő esetén szinte azonnal ellobban a fa, iszonyatos mennyiségű hőenergia felszabadulása kíséretében. Ezért kell távol tartani a függönyöktől, könyves polcoktól.

Ha kigyullad a karácsonyfa, ne fújkáljuk, legyezgessük, azzal csak szítjuk a lángokat! Ilyenkor AZONNAL BORÍTSUK LE és dobjunk rá egy, vagy két szétnyitott pokrócot! Ezért fontos, hogy két-három méteres körzetben ne legyen éghető bútor, függöny, stb. A szétnyitva rádobott pokróc megfojtja, illetve nem engedi továbbterjedni a lángokat! Ezután már olthatjuk tűzoltó készülékkel vagy más módon, de felhívom a figyelmet az izzósor áramtalanításának fontosságára!

A karácsony a szeretet, az összetartozás, a hit ünnepe. Ilyenkor egy pillanatra megállunk a rohanásban, s azokra koncentrálunk, akik a legfontosabbak számunkra. Szeretnénk gyermekeinket boldognak látni, biztonságban tudni, hiszen az ő boldogságuk a miénk is. Ezért a mi – felnőttek, szülők, nagyszülők – kötelességünk gondoskodni biztonságukról!

A gondoskodásba pedig beletartozik gyermekeink kioktatása is! Magyarázzunk el nekik, hogy a tűz nem játék, hogy milyen veszélyeket rejt magában a nyílt lánggal, csillagszóróval játszadozás a kiszáradt karácsonyfa közelében. Oktassuk ki őket, hogy mik a helyes viselkedés szabályai tűz esetén. De elsősorban egy kicsit jobban figyeljünk oda rájuk.

A TŰZOLTÓSÁG SEGÉLYKÉRŐ SZÁMA:

105 EGY – NULLA – ÖT

Szilveszter napján, de már napokkal előtte is repülnek a csillagszórók, a petárdák és nyomukban fellángolnak az erkélytüzek. Hiába hangzik el naponta többször a médiában a figyelmeztetés, a petárdázás az ünnepek velejárója.

Azon kívül, hogy mi nem dobálózunk ezekkel a vackokkal, csak egyet tehetünk: ideiglenesen kiürítjük erkélyünket, eltávolítjuk onnan az éghető anyagokat. Ezt főleg olyankor érdemes megtenni, ha az ünnepek alatt több napra elutazunk. Ilyenkor emellett áramtalanítsuk a lakást, vagy ha a hűtőgép miatt ezt nem akarjuk, legalább húzzunk ki minden elektromos készüléket a konnektorokból. Lakáskulcsunkból pedig hagyjunk egy példányt egy olyan szomszédunknál, akivel jóban vagyunk.

Nos, már csak egy dolog maradt hátra:

A Lánglovagok nevében kíván minden kedves olvasónak tűzmentes és kellemes karácsonyt, boldog új évet e sorok írója.

Rovat
Témakör