Lezárult a katasztrófavédelem tűzmegelőzési feladatainak ellenőrzése

Lezárult a katasztrófavédelem tűzmegelőzési feladatainak ellenőrzése

A számvevőszéki jelentés nem talált kritikus problémákat.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) teljesítmény-ellenőrzés keretében vizsgálta 2019-2022-ig a katasztrófavédelem rendszerében a tűzmegelőzés területén – az élet és vagyonbiztonság megóvása érdekében – végzett tájékoztatási, tűzvédelmi hatósági és felügyeleti tevékenységek eredményességét – közölte a szervezet, amely egyebek mellett megállapította, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), az Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB) és a területi szervek széleskörű és sokrétű tájékoztatási tevékenysége hozzájárult a tűzmegelőzési rendszer eredményes működéséhez.

Az értékelése szerint az OKF a Belügyminisztérium által meghatározott ágazati célkitűzések alapján tervezte meg a tűzmegelőzés érdekében végzett tájékoztatási tevékenység feladatait, célkitűzéseit. A jelentés pozitívumként hivatkozik arra, hogy a médiafelületeken történt megjelenés mellett az OKF, az OTB és a területi szervek a különféle rendezvényeken a lakosság részére személyesen adták át a tűzmegelőzést szolgáló ismereteket, kiemelt figyelmet fordítva a szén-monoxid- és füstérzékelők kiosztására, mivel azok háztartásokban történő elhelyezése önmagában is hozzájárul a tűzesetekkel összefüggő balesetek megelőzéséhez.

Hiányosságok

A tervdokumentumokban a tűzmegelőzés érdekében végzett tájékoztatási tevékenységekhez kapcsolódó célkitűzések esetében számszerűsített célkitűzések, célértékek és mutatószámok, mérőszámok nem jelentek meg, a tájékoztatási tevékenységek (pl.: lakosság-tájékoztatási tevékenység, katasztrófák veszélyeire való felkészítés, katasztrófavédelem megelőzést célzó kommunikációja) folytatására, illetve fokozására, erősítésére, növelésére irányultak. Az az időszak vonatkozó adatainak az összehasonlításával a tevékenységek erősítésére, fokozására, növelésére értékelést adott, azonban számszerűsített célok hiányában az elért eredményeket nem lehetett célértékekhez visszamérni.

Az ÁSZ az országos katasztrófavédelmi főigazgatónak egyebek között javasolta, hogy intézkedjen a tűzmegelőzés érdekében végzett tájékoztatási tevékenységek esetében számszerűsíthető célok meghatározásáról, a célokhoz mérő-, mutatószámok rendeléséről.

Ami kimaradt

A számvivőszéki jelentésnek valahogy nem sikerült feltárnia, hogy az elmúlt évtizedben milyen mértékben gyengült a tűzvédelmi hatósági tevékenység, egyes kirendeltségeken a belső szabályzó által elrendelt ellenőrzi periódusok betartására sem képesek.

A katasztrófavédelem kommunikációs tevékenysége tragikus, a facebookos cukiskodásuk kimondottan kínos, a sajtóval való érdemi együttműködést pedig elutasítják.

Az Állami Számvevőszék jelentése itt olvasható.

Rovat
Témakör