Ellenőrzi a katasztrófavédelmet 2022-ben az Állami Számvevőszék

Ellenőrzi a katasztrófavédelmet 2022-ben az Állami Számvevőszék

Értékelik, hogy a megelőzési feladatokban közreműködő szervezetek feladatellátása hogyan járult hozzá az ország biztonságának növeléséhez.

A katasztrófavédelem nemzeti ügy és a társadalom által elvárt szerepének betöltése megköveteli az állami szerepvállalás növelését. Az utóbbi években a hazánkat sújtó természeti katasztrófák, továbbá a migráció, a világjárvány folyamatosan operatív feladatokat adnak mind a katasztrófavédelemi szerveknek, mind a helyi önkormányzatoknak és a lakosságnak. Az élet- és vagyonbiztonságot, a környezetet, valamint a gazdasági biztonságot közvetlenül fenyegető veszélyhelyzetek kialakulása miatt a védelmi szervek tevékenysége időről időre az érdeklődés előterébe kerül, ezért különösen fontos, hogy a megelőzés, a védekezés, a helyreállítás folyamata megfelelő, a védelem érintett szereplőinek feladata összehangolt legyen – áll az Állami Számvevőszék 2022. év első félévének Ellenőrzési Tervében.

Az Állami Számvevőszék által elrendelt ellenőrzés célja annak értékelése, hogy a katasztrófavédelem rendszerében a tűzvédelem megelőzéssel, felkészítéssel kapcsolatban végrehajtott feladatai, valamint a hatósági ellenőrzések, és a megelőzési feladatokban közreműködő szervezetek tevékenységükön keresztül hogyan járultak hozzá az ország biztonságának növeléséhez.

Az ellenőrzéssel a megelőzés rendkívül összetett folyamatát értékelik, amely – eredményes működés esetén – hozzájárul az ország biztonságának növeléséhez, illetve rávilágít a fejlesztendő területekre – közölte az Állami Számvevőszék.

Az Ellenőrzési Terv innen tölthető le.

Rovat
Témakör