Megmentik a katasztrófavédelmet

A központi költségvetés átcsoportosításnak köszönhetően rendezheti a milliárdos adósságát a katasztrófavédelem.

A kormány az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) működőképességének megőrzése érdekében 2 milliárd forintot csoportosít át a 2016. évi költségvetésben. A belügyminiszternek az ehhez szükséges intézkedéseket december 30-ig kell megtennie.

A katasztrófavédelem adósságát központilag legutóbb tavaly decemberben rendezték. Az idei év első hónapját mégis 130 millió mínuszban zárták, és november végére 1 milliárd 422 millió forintot tett ki a hiány. A legnagyobb adósságot az OKF, a Gazdasági Ellátó Központ és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság halmozta fel.

Ilyen költséghatékonyan működni

A Lánglovagok.hu érdeklődésére a Belügyminisztérium közölte: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdálkodása megfelel a törvényi előírásoknak, a szervezet szabályosan és a költséghatékonyság elve mentén működik. Az év közben megnövekedett feladatok okozta többletköltséget kompenzálta a kormány a kétmilliárd forinttal.

A szaktárca tájékoztatása szerint a forrás kisebb részét az OKF, többségét az irányítása alá tartozó költségvetési szervek használják fel a működés finanszírozására. Az összeg várhatóan napokon belül megérkezik a főigazgatóság számlájára.  A Belügyminisztérium megjegyzi, a jövő évi költségvetés a korábbi évekhez képest többletforrással biztosítja a katasztrófavédelem alapfeladatainak ellátásához szükséges fedezetet.

Magyarország 2017. évi központi költségvetéséről szóló 2016. évi XC. törvény a katasztrófavédelemnél 74 milliárd 461,1 millió működési kiadással, 2 milliárd 633,2 millió működési bevétellel és 4 milliárd 331,2 millió forint felhalmozási kiadással számol.

A katasztrófavédelem adósságának alakulása 2014-től innen tölthető le.

Rovat
Témakör