Hibázott a zalai katasztrófavédelmi igazgató

Egri Gyula tű. ezredes rosszul tudja, törvénytelen a NAV-os üzemanyag engedély nélküli felhasználása.

A jövedéki törvény megsértésével, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének engedélye nélkül használt fel üzemanyagot a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – sajátos módon, de lényegében ezt ismerte el Egri Gyula tű. ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató.

Eredetileg árvízvédelemre kaptak üzemanyagot

A Lánglovagok.hu tűzoltóportál nemrégiben írt arról, hogy tavaly szeptemberben árvízi és belvízi veszélyeztetettség miatt jelentős mennyiségű üzemanyaghoz jutott a NAV-tól a katasztrófavédelem. A maradék gázolajat azonban nem adták vissza, hanem a tűzoltóautókba kezdték tankolni, még azelőtt, hogy a vámhivataltól erre engedélyt kaptak volna. Ráadásul – a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetéhez eljutott információk alapján – a tűzoltók nem kimondottan arra kaptak utasítást, hogy a felhasználás csak oktatási és gyakorlati célból lehetséges, ahogyan arra a külön NAV-engedély alapján lehetőség lenne.

A közérdekűadat-igényléssel megszerzett adatok alapján a katasztrófavédelemnek október 1-jétől a december 2-án kiadott engedély megérkezéséig nem volt joga a megmaradt NAV-os üzemanyag felhasználására. Pedig a vámhatóság mindent megtett, hogy soron kívül intézkedjen, ám a szeptember 30-i keltezésű elszámolást, illetőleg engedélykérést csupán november 24-én – azután, hogy a Lánglovagok.hu az ügyben több helyen érdeklődni kezdett – kapták meg faxon.

Egri Gyula a közérdekűadat-igénylésre adott válaszával azt állította, hogy a jövedéki törvény 120. § (8) bekezdés a) pontja alapján, az árvízi védekezéshez engedéllyel kapták az üzemanyagot. Az igazgató szerint az, hogy a megmaradt gázolajat később a jogszabály 120. § (8) bekezdés c) alapján kezdték felhasználni, nem kötött külön engedélyhez.

A jövedéki törvény szövege ugyan egyértelműen cáfolja a megyei igazgató utóbbi állítását, a Lánglovagok.hu tűzoltóportál azért a vámhatóság álláspontját is kikérte a kérdésben. Suller György Attila vám- és jövedéki szóvivő közölte: a jogszabályi hely c) pontja szerinti felhasználás nem történhet meg automatikusan, ahhoz külön meg kell kérni a NAV vezetőjének engedélyét.

A megyei igazgató kínos magyarázkodását az is cáfolja, ha nem kellett volna külön engedély, akkor miért kértek.

Büntetlenül törvényt sérthetnek?

A Büntető Törvénykönyv szerint költségvetési csalást követ el az, aki a vonatkozó jogszabályban megállapított feltétel hiányában vagy hatósági engedély nélkül jövedéki terméket megszerez, tart, és ezzel a költségvetésnek vagyoni hátrányt okoz. Mivel a katasztrófavédelem engedély nélküli felhasználása nagy valószínűséggel a költségvetésnek nem okozott vagyoni hátrányt, így a költségvetési csalás bűntette valószínűleg nem áll meg.

A közérdekűadat-igénylés során Egri Gyula tű. ezredes arra a konkrét kérdésre nem adott választ, hogy október 1-jétől a december 2-án kiadott engedély megérkezéséig mennyi üzemanyagot használtak fel, és mire, csak azt árulta el, december 22-ig oktatási, gyakorlatozási célból mennyi fogyott. Ha azonban kiderül, hogy a megadott számadat nem csak oktatási, gyakorlatozási célú felhasználást tartalmaz, akkor hamis vagy hamisított közérdekű adat közlése miatt fennállhat a közérdekű adattal visszaélés, mely bizonyítottság esetén két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Rovat
Témakör