NAV-os üzemanyaggal trükközik a katasztrófavédelem

A vámhatóság által lefoglalt gázolajból tankolják a tűzoltóautókat, de nem biztos, hogy törvényesen.

Árvízi és belvízi veszélyeztetettség miatt tavaly szeptember közepén a katasztrófavédelem jelentős mennyiségben jutott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkobzott üzemanyaghoz – tudta meg közérdekűadat-igényléssel a Lánglovagok.hu tűzoltóportál.

A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény alapján a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke fordult sikerrel a NAV-hoz, így a vámhatóság 81 liter benzint és 24 339 liter, megsemmisítésre váró gázolajat adott át a védekezési munkálatokhoz. Az üzemanyagból jutott a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, a Becsehely ÖTÉ-nek, a Letenye ÖTÉ-nek és a Gazdasági Ellátó Központnak is.

Megtartották a maradékot

A NAV felé szeptember 30-i keltezéssel megküldött elszámolás szerint az átadott mennyiségből 13 352 liter gázolaj maradt meg. A visszaszolgáltatás helyett a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kért engedélyt, hogy ezt oktatási, gyakorlatozási célból maradhasson náluk. A jövedéki törvény alapján a vámhatóság elnöke a kérést december 2-án jóváhagyta.

Egy Zala megyei laktanyában ebből tankolnak
Egy Zala megyei laktanyában ebből tankolnak

Az adatok alapján október 1-jétől december 1-jéig a katasztrófavédelemnek egyetlen egy csepp NAV-os üzemanyag felhasználására sem volt jogosultsága. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetéhez (HTFSZ) eljutott információk azonban arról tanúskodnak, hogy a több mint 30 millió forintos adóssággal küzdő igazgatóságnál mégiscsak jutott a tűzoltóautókba belőle. Salamon Lajos, a HTFSZ elnöke a Lánglovagok.hu-nak elmondta: november elején a tűzoltók utasítást kaptak az üzemanyagból való tankolásra, függetlenül a felhasználás céljától.

Az ügy külön érdekessége – melyre a NAV kimondottan rávilágította a Lánglovagok.hu figyelmét -, hogy a szeptember 30-i keltezésű elszámolás a vámhatósághoz a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól faxon november 24-én érkezett meg. A tűzoltóportál a megyei kormányhivataltól – melynek vezetője, mint kormánymegbízott a megyei védelmi bizottság elnöke – a témában néhány nappal előtte kezdett el érdeklődni, de a sajtómegkeresésre erőteljes fejvakarásba kezdtek, és hosszas hitegetés után sem válaszoltak, így kénytelenek voltunk közérdekűadat-igényléssel élni.

A papír sok mindent elbír

Egri Gyula tű. ezredes, Zala megyei katasztrófavédelmi igazgató tájékoztatása szerint december 22-ig oktatási, gyakorlatozási célból 1862 liter gázolajat használtak fel a zalaegerszegi, a nagykanizsai, a keszthelyi és a lenti parancsnokságon. A HTFSZ elnöke ezzel kapcsolatban megjegyezte: nem nehéz papíron jogszerűvé tenni a felhasználást, például a káresetektől való bevonulást felsőbb utasításra vezetési gyakorlatnak írják a menetlevélben.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a közérdekűadat-igénylés során pontosított  kérdésre, miszerint október 1-jétől a december 2-i engedély megérkezéséig mennyi üzemanyagot használtak fel és mire, másfél hét elteltével sem válaszolt.

Rovat
Témakör