Nem katasztrófavédő a tűzoltó

Azon túl, hogy magyartalan és nem fedi a valóságot, sokan elutasítják a katasztrófavédő elnevezést.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megalakulása óta, és különösen a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok 2012-es államosításától a tűzoltókat a médiában egyre inkább katasztrófavédőknek, katasztrófavédelmi szakembereknek titulálják – áll A katasztrófavédelem sajtókommunikációja, lakossági tájékoztatás címmel készült szakdolgozatban.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem védelmi igazgatás szakán készült szakdolgozat közvélemény-kutatással próbált utána járni, a tűzoltók és nem tűzoltók mennyiben fogadják el ezt a megnevezést. A számos kérdést tartalmazó online kérdőívet 1251-en töltötték ki teljes egészében, köztük 15,67% hivatásos katasztrófavédelmi szerv tagja, 13,51% aktív önkéntes tűzoltó egyesületben vagy köztestületben. A kitöltők 21,02%-a olyan, akinél csupán annyi a szakmai kapcsolat, hogy a családban vagy a közvetlen ismerettségi körben van tűzoltó, 34,53% semmilyen kapcsolatban nem áll a szakterülettel, ismerettségi körében sincs tűzoltó.

Tűzoltó az tűzoltó

Arra a nyitott kérdésre, hogy a tűzoltókra milyen elnevezést tartanak elfogadhatóan, legtöbben a tűzoltó szinonimájaként magát a tűzoltó szót adták meg, míg sokan a lánglovagot írták. Csupán néhányan adtak meg katasztrófavédőt vagy katasztrófaelhárítót.

Arra a kérdésre, hogy elfogadhatónak tartják-e, ha tűzoltókat katasztrófavédőknek hívják, az összes válaszadó 11,43%-a igent, 82,49%-a nemet mondott, 6,08% számára mindegy. A hivatásos katasztrófavédelmi szervnél dolgozóknál 1,53% igen, 95,41% nem, 3,06% mindegy a válasz. A tűzoltókkal semmilyen kapcsolatban sem állóknál 17,82% igent, 70,83% nemet jelölt, 11,34%-ának mindegy.

Mi a gond?

A szakdolgozat arra már nem tér ki, hogy mi is a baj a szóval. Pedig a dolog egyszerű. A magyar nyelvben a „védő” végződést túlnyomó többségben akkor alkalmazzuk, ha valamit védünk. A katasztrófákat pedig nem védjük, hanem elhárítjuk. Ráadásul a mai világban hiába több a műszaki mentés, mint a tűzoltás, ezek nagy része nem katasztrófa, így a hagyományos tűzoltó elnevezést nem lehet erőből, a katasztrófavédelem, mint szervezet létjogosultságának bizonyítása céljából a köznyelvből kitörölni.

Az, hogy a média miért alkalmazza mégis előszeretettel ezt a szót, szakmai hibának vagy a politikai elvárások teljesítésének tudható be.

Rovat
Témakör