A tűzzel játszik a főpolgármester

A tűzzel játszik a főpolgármester

Karácsony Gergely nem hajlandó foglalkozni az eltűnt tűzoltási felvonulási területek problémájával.

A katasztrófavédelem asszisztálásával szőnyeg alá söpörte Budapest legégetőbb tűzvédelmi problémáját Karácsony Gergely főpolgármester. A fővárosban a parkolóhelyek számának növelése miatt az elmúlt évtizedekben olyan forgalomtechnikai változások történtek, amelyek eredményeképpen lakóépületek tűzoltási felvonulási területei tűntek el. Ez viszont akadályozhatja, késleltetheti a tűzoltók beavatkozását, ami halálesetet, illetve nagyobb anyagi kárt is eredményezhet.

A Lánglovagok Egyesület tavaly munkacsoport felállítását szorgalmazta, amely több szakterület képviselőivel áttekintené, milyen módon lehetne a fővárosra igencsak jellemző parkolási problémát megoldani úgy, hogy kellő nagyságú, megfelelő növényzettel rendelkező zöldterület legyen, gépjárművel várakozni is lehessen, és a tűzoltók beavatkozása se legyen akadályozva.

A kezdeményezést a katasztrófavédelem, a kormányhivatal és a fővárosi önkormányzat is lepattintotta. A főjegyző mellébeszélésére a Lánglovagok Egyesület 2020. augusztus 1-jén újabb problémás pontokra rávilágítva ismét a főpolgármesterhez fordult, de a fővárosi önkormányzat többszöri érdeklődés ellenére sem tett eleget a panaszokról és a közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CLXV. törvényben meghatározott válaszadási kötelezettségének. Az egyesület ezért a fővárosi kormányhivatalhoz fordult, az azonban a főpolgármesterhez tette át kivizsgálásra az ügyet, mivel a főjegyzőnek kellett volna válaszolnia.

A főjegyző végül február 4-én reagált. Dr. Számadó Tamás ezt írta:

„Az eltűnt tűzoltási felvonulási területek ügyében írt ismételt közérdekű bejelentésében foglaltak kivizsgálására felkértem az ügyben hatáskörrel és szakértelemmel rendelkező Budapest Közút Zrt.-t.

A Budapest Közút Zrt. ezt követően felvette a kapcsolatot a Fővárosi Katasztrófavédelemmel, és tárgyalásaik során áttekintették az elmúlt években e kérdéskörben felmerült problémákat, így a Lánglovagok Egyesület által jelzett problémát is.

A tűzoltófelvonulási területeket az épületek használatbavételi időpontjában hatályos jogszabályok alapján kell kijelölni, azonban ilyen nyilvántartás a forgalomtechnikai kezelő (Budapest Közút Zrt.) számára nem elérhető.

Bár egy 2020. decemberi jogszabálymódosítás eredményeként a hivatásos katasztrófavédelmi szerv már nem működik közre útügyi hatósági eljárásokban tűzvédelmi szakhatóságként, ennek ellenére kiemelten fontos szempont, hogy a középmagas és magas épületek meglévő biztonsági szintje ne sérüljön. A középmagas épületekre 1965-től érvényesek szigorúbb előírások, ezért a Budapest Közút Zrt. minden, az 1965 után épült épületek környezetében parkolási területeket érintő forgalomtechnikai módosításkor előzetesen megkeresi a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság területileg illetékes szervezeti elemét szakmai konzultáció céljából, így megelőzhetőek lesznek a bejelentésében szereplőhöz hasonló problémák.”

A főjegyzőnek tehát annyira sem sikerült elmélyülni a témában, hogy a tűzoltási felvonulási terület nevét le tudja írni, de nem is ez a legnagyobb baj. A válaszból az tűnik ki, hogy a meglévő szabálytalan, a tűzbiztonságot veszélyeztető állapottal, amelyben a „szakértelemmel rendelkező” Budapest Közút Zrt.-nek is van bőven része, nem kívánnak foglalkozni. Sem azzal, miként lehetne elérni, legyen nyilvántartás a tűzoltási felvonulási területekről, hiszen ez a probléma egyik forrása, erre a Középmagas és magas lakóépületek tűzoltásának biztonsági kérdései című szakdolgozat is rávilágított, ráadásul megoldási lehetőséget is adott.

A Budapest Közút Zrt.-nek tűzvédelmi kompetencia hiányában meg nem az amúgy is leterhelt tűzvédelmi hatósághoz kéne futkorásznia, amikor már kész terveket nyújtanak be nekik hozzájárulásra. Sokkal inkább célszerűbb, hogy az önkormányzat a koncepció kialakításánál, vagy a forgalomtechnikai tervező a tervezés során vonjon be tűzvédelmi szakembert, aki feltárja az adott útszakaszra vonatkozó létesítési tűzvédelmi követelményeket. Ami persze nem mindig egyszerű, mert számtalan lakóépület tervdokumentációja önkormányzati irattárakban lapul, ahelyett, hogy átadták volna már a levéltárnak, hogy kutathatók legyenek. Erre, a Lánglovagok Egyesület által felvetett problémára a főpolgármester, illetve a főjegyző nem reagált.

Ha nem is büntetőjogi, de politikai felelőssége mindenképpen lesz a főpolgármesternek, ha közterületen eltűnt tűzoltási felvonulási terület miatt a tűzoltók mentése késedelmet szenved, és ez összefüggésbe hozható valakinek a halálával.

Rovat
Témakör