Tűzvédelmileg aggályos forgalomtechnikai tervek Újbudán

Tűzvédelmileg aggályos forgalomtechnikai tervek Újbudán

Több panelháznál továbbra sem vesznek tudomást a tűzoltási felvonulási területek szükségességéről.

Közösségi tervezés címszóval a XI. kerületi önkormányzat a honlapján közzé tette Albertfalva és Kelenföld városrész forgalomtechnikai terveit. A tervezett változtatások egy részével a Lánglovagok Egyesület nem ért egyet, mert azok nem veszik figyelembe a tűzoltási felvonulási területre vonatkozó létesítési követelményeket.

A lakóépületek tűzvédelmével aktívan foglalkozó közhasznú szervezet még tavaly hívta fel a figyelmet a Fegyverneki út kapcsán, hogy a parkoló átalakításával eltűnt a tűzoltási felvonulási terület. Ennek is köszönhetően az utcában a mostani terv tűzvédelmi szakember és a tűzvédelmi hatóság bevonásával készült el, úgy, hogy az kompromisszumos megoldással az érintett három épület mindkét oldalán a tűzvédelmi és a parkolási igényeket is kielégíti.

Több más kelenföldi és albertfalvai középmagas lakóépületnél azonban fittyet hánytak a tűzoltási felvonulási területre, és várakozóhelyet terveztek rá. Ilyen van például az Andor utcában, a Sáfrány utcában és a Bükköny utcában. Ezeknél a panelházaknál az építési engedély kiadásának függvényében a BM TOP 5-65 ágazati szabvány vagy az MSZ 595/4-79 szabvány határozza meg a tűzoltási felvonulási terület paramétereit, melytől hátrányosan eltérni önhatalmúlag nem lehet.

Globális probléma

A Lánglovagok Egyesület júliusban a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz, a fővárosi kormányhivatalhoz és a főpolgármesterhez is fordult, és munkacsoport felállítását szorgalmazta, amely több szakterület képviselőivel áttekinthetné, milyen módon lehetne a fővárosra igencsak jellemző parkolási problémát megoldani úgy, hogy kellő nagyságú, megfelelő növényzettel rendelkező zöldterület legyen, gépjárművel várakozni is lehessen, és a tűzoltók beavatkozása se legyen akadályozva.

A hivatalok válaszul inkább egymásra mutogattak, illetve el sem akarták ismerni a probléma létezését, ezért a Lánglovagok Egyesület augusztus 1-jén újra írt a főpolgármesternek, és kezdeményezte, a Budapest Közút Zrt.-nél induljon vizsgálat, miért adnak ki úgy forgalomtechnikai kezelői hozzájárulásokat, hogy azok a változások tűzvédelmi előírásba ütköznek. Karácsony Gergely – többszöri érdeklődés ellenére – a panaszokról és a közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CLXV. törvényben meghatározott 30 napos határidőt semmibe véve a mai napig nem reagált.

Az újbudai önkormányzat sem jeleskedhet az együttműködésben. Tavaly az egyesület felajánlotta a segítségét, amire Várkonyi Gyula kommunikációs vezető ezt válaszolta: „Köszönjük javaslatait és felajánlását. Remélem, mihamarabb keresni tudom majd Önt ebben az ügyben.”

Ehhez képest úgy készült el számos forgalomtechnikai terv, hogy előzetesen, a koncepció kialakításakor nem kérték a Lánglovagok Egyesület véleményét. A nyilvános felhívásra a mostani kelenföldi és albertfalvai tervekkel kapcsolatban az egyesület az észrevételeit megoldási lehetőségekkel együtt megküldte az önkormányzatnak.

Rovat
Témakör