Csak technikai probléma a fedezethiány

Százmilliós tartozás és mellébeszélés a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál.

A szakszervezetek érdeklődésére nem adott kielégítő választ a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) a felmerült anyagi problémákkal kapcsolatban. Mint írtuk, a múlt héten több készenléti szer tankolása késlekedett, mert a benzinkúton kiderült, a MOL-os üzemanyagkártyáknak nincs fedezete. Ugyanakkor díjtartozás miatt az egyik laktanyában a kábeltévét is kikötötték.

A Hivatásos Tűzoltóságok Független Szakszervezetének, valamint a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezetének a fővárosi katasztrófavédelmi igazgató nevében Palotai Zsolt Gábor tű. ezredes, igazgatóhelyettes azt írta, szeptember 30-án technikai okok miatt körülbelül egy órán át nem volt lehetséges tankolni az üzemanyagkártyákkal. Az FKI azonnal felvette a kapcsolatot a MOL szakembereivel, melynek hatására a probléma elhárult, a tankolás azóta is folyamatosan biztosított. Palotai Zsolt Gábor a kábeltévével kapcsolatban azt a tájékoztatást adta, hogy a számlát kiegyenlítették, a szolgáltatás folyamatos.

Magukért beszélnek a mérlegjelentések

Az FKI honlapján elérhető mérlegjelentések jelentős adósság felhalmozását mutatják. Az első negyedév végén 80,2 millió, félévnél már 110,8 millió forint lejárt kötelezettséget tudhattak magukénak. Az adósság teljes egészében a dologi kiadásoknál keletkezett. A harmadik negyedév már lezárult, de ennek mérlegjelentése még nem érhető el a szervezet honlapján.

A Lánglovagok.hu tűzoltóportál Kisdi Mátétól, az FKI szóvivőjétől sok más mellett meg szerette volna tudni, anyagi probléma vagy személyi hiba áll az ügy hátterében. Többszöri próbálkozás ellenére csak a szakszervezeteknek is elküldött semmitmondó mellébeszélést kaptuk tőle.

A Lánglovagok.hu a MOL-tól is érdeklődött, mert az FKI válasza azt a látszatot keltette, hogy az üzemanyagot biztosító társaság veszélyezteti az ország mentő tűzvédelmét. „A MOL teljességgel eleget tesz a Fővárosi Katasztrófavédelemmel fennálló szerződésének. A Fővárosi Katasztrófavédelem különleges biztonsági szerepe miatt a kiemelt ügyfelek közé tartozik” – hárította el a sajtóérdeklődést a társaság.

Feladatot jelent a vízügyesek átvétele

A szakszervezetek levelükben a vízügyesek átvételével kapcsolatos körülményekre is rákérdeztek, de az FKI igazgatóhelyettese ebben a témában sem tett érdemi nyilatkozatot. „Az FKI vonatkozásában a vízügyi hatóság átköltöztetése az FKI Dologház utcai objektumában 2014. szeptember 15-én kezdődött meg. A vízügyi hatóság jogutódlása a katasztrófavédelem teljes személyi állománya (készenléti, hivatali munkarendben dolgozók) részére egyaránt feladatokat jelent – írta Palotai Zsolt Gábor tű. ezredes.

Rovat
Témakör