Holtan találtak rá a barlangban eltűnt tűzoltóra

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester szabadidejében, feltáró merülés közben vesztette életét.

Elhunyt a jósvafői Kossuth-barlangban eltűnt barlangi búvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának tagja, akit a szabadidejében végrehajtott tervezett feltáró merülés alatt ért baleset – közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) a Magyar Távirati Irodával.

A kutatási munkálatok a barlangi- és búvármentő szakemberekkel folytatott részletes elemzések és egyeztetések után kedden este a búvárok újabb felderítő merülésével folytatódtak. Az életjelek keresése közben a kutató egység talált rá az eltűnt búvárra.

A kutatást koordináló Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János a keresés minden résztvevője nevében fejezi ki megrendülését és részvétét az elhunyt hozzátartozóinak.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság korábbi tájékoztatása szerint a 42 éves Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmestert Jósvafőn, a Kossuth-barlangban érte baleset. Mede Márton 2008 óta dolgozott az igazgatóság tűzoltó búváraként, ez idő alatt számos víz alatti mentésben vett részt. Szabadidejében barlangi kutató búvárként is dolgozott, e területen is nagy gyakorlatot szerzett. Többször vett részt külföldi kutatóexpedíciókban, szakértők szerint hazánkban mindössze hat-nyolc búvár rendelkezik az övéhez hasonló tudással és tapasztalattal a barlangi kutató-búvár szakmában.

Rovat
Témakör