Fővárosi tűzoltó után kutatnak a barlangi mentők

Merülés közben eltűnt egy kutatóbúvár vasárnap a jósfavői Kossuth-barlangban. Az eltűnt búvár a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának a tagja.

Aggodalommal, egy emberként követi a mentés fejleményeit a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, hiszen az állomány egyik tagját, a 42 éves Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmestert érte baleset Jósvafőn, a Kossuth-barlangban. Mede Márton 2008 óta dolgozik az igazgatóság tűzoltó búváraként, ez idő alatt számos víz alatti mentésben vett részt. Szabadidejében barlangi kutató búvárként is dolgozik, e területen is nagy gyakorlatot szerzett. Többször vett részt külföldi kutatóexpedíciókban, szakértők szerint hazánkban mindössze hat-nyolc búvár rendelkezik az övéhez hasonló tudással és tapasztalattal a barlangi kutató-búvár szakmában.

A tájékozódási búvárúszó Európa-bajnokságon 2014-ben bronzérmet szerzett hazánknak, a Hableány kirándulóhajó katasztrófája utáni kutatásban és mentésben végzett munkájáért a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel ezüst fokozatával tüntették ki.

Mede Márton többször merült már a Kossuth-barlangban. A jelenlegi információk szerint egy tizenöt méter hosszú, szűk, ismeretlen járatban érte a baleset. Mentésén több mint ötven szakember dolgozik, a helyszínen van a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának vezetője is. 

Rovat
Témakör