Nem éppen tűzvédelmi Bolt

Nem éppen tűzvédelmi Bolt

A taxis több dologra sem figyelt az újbudai társasházban az illegális parkolásánál.

Vajon megúszta a taxis, hogy ne vágja telibe a kocsiját a tűzgátló tolókapu egy valós vagy téves tűzjelzés esetén? Meg bizony, de nem rajta múlott, hanem a rendőrökön, akik felhívták, hogy el kéne onnan állni.

A Bolt taxihálózathoz tartozó Ford személyautó Budapesten, a XI. kerületben egy lakóház teremgarázsában képes volt úgy megállni, hogy a kocsi eleje a tűzgátló tolókapu csukódási vonalába essen. Persze a tűzjelző kézi jelzésadóját is eltorlaszolta, és mindez a természetes hő- és füstelvezetés aknája előtt.

Ha egy kicsit is gondolkodnának a házban, akkor legalább egy figyelmeztető feliratot raknának a kapura. Sajnos az erre vonatkozó előírás még mindig nem a használati, hanem a létesítési követelmények között van az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletben, így erre, a 2/2002. (I. 23.) BM rendelet alapján létesült épületre nem vonatkozik a kötelezettség.

A Tűzvédelmi Házirend sem segítség a tulajdonosok, lakók számára, mert egy szó sincs benne a tűzgátló nyílászárókról, a dokumentum csak egy dilettáns katyvasz, ahogyan azt már elemeztük a Lánglovagokon.

Rovat
Témakör