Kibertámadás a katasztrófavédelem ellen

llletéktelen személyek birtokába kerülhettek sajtóorgánumok, újságírók e-mail címei.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) médiaszerverét május 17-én és 18-án külső támadás érte – közölte a szervezet az érintett felhasználókkal. Az adatvédelmi incidens következtében illetéktelen személyek birtokába került a médiaszerverre regisztrált felhasználók neve és e-mail címe, továbbá nem zárható ki teljes bizonyossággal, hogy az incidens a felhasználói neveket és a titkosított jelszavakat is érintette.

Az incidens kivizsgálása és az érintett adatok pontos körének meghatározása még folyamatban van. A szervezet informatikai munkatársai az incidens észlelését követően az incidens kezelése és káros következményeinek elhárítása céljából intézkedtek a támadó rendszerből történő kizárásáról, valamint azonnal megtették a további szükséges intézkedéseket – tudatta az OKF.

A médiaszerver célja, hogy a médiához a katasztrófavédelem által készített fénykép-, videó- és hangfelvételek eljussanak. Ehhez az újságíróknak regisztrálniuk kell, és a felülethez csak jelszóval férhetnek hozzá.

Gyenge kezdés információbiztonsági hatóságként

Az incidens azért is különösen kellemetlen, mert május 10-ével lett információbiztonsági hatóság az OKF, ettől kezdve meghatározott szolgáltatásokat kötelezően nekik kell bejelenteni, és egyúttal az eseménykezelő központjuknak jelenteni az adatkezelési incidenseket.

Rovat
Témakör