Nem adják könnyen a tűzvédelmi előadó és főelőadó bizonyítványokat

Nem adják könnyen a tűzvédelmi előadó és főelőadó bizonyítványokat

A Katasztrófavédelmi Vizsgaközpont a vizsgázók több mint felét megbuktatja.

A Katasztrófavédelmi Vizsgaközpont nyolc szakképesítésre, köztük tűzvédelmi előadóra és tűzvédelmi főelőadóra kapott vizsgajogosultságot 2021-ben. Ugyan több más szervezet is akkreditált erre a két területre, gyakorlatilag csak itt vannak nyilvánosan meghirdetett vizsgák.

A Lánglovagok Egyesület közérdekűadat-igényléssel megtudta, hogy 2021 novemberétől 2022 decemberéig tűzvédelmi előadó vizsgán 183-an jelentek meg és csak 74-en kaptak bizonyítványt. A bukási arány mintegy 60%. A tűzvédelmi főelőadón jobb a helyzet, 53 vizsgázóból 34-en felteltek meg, ez csaknem 36%-os eredménytelenséget mutat.

A Lánglovagok.hu az új rendszerrel kapcsolatban oktatásszervezőknél és hallgatóknál is érdeklődött. A véleményekből az szűrhető le, nagy bizonytalansággal futnak neki a vizsgának, nincs elegendő információjuk annak tartalmáról.

Az már korábban is tapasztalható volt, hogy országszerte nagyon eltérő színvonalon zajlik az oktatás. A tanfolyamot szervezők most rákényszerülnek arra, hogy minél jobb oktatókkal érdemi felkészítést nyújtsanak a hallgatóknak.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központnál jelenleg 54 450 Ft egy vizsga díja.

Rovat
Témakör