Tűzvédelmi Útmutatóval két legyet egy csapásra

Tűzvédelmi Útmutatóval két legyet egy csapásra

Emellett már a tűzoltók sem fognak elmenni.

A 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet által meghatározott lakóépületeknél előírt Tűzvédelmi Házirendet kötelező az érintettekkel meg kell ismertetni. Erre tökéletes kiegészítő eszköz a főbejáratoknál elhelyezett a Tűzvédelmi Útmutató, ami tartalmazza az épület főbb információit, a közműfőelzárók helyét, a tűzjelzés, menekülés módját, a közös képviselő és a tűzvédelmi megbízott elérhetőségét, valamint azt, hogy hol érhető el a Tűzvédelmi Házirend, mondjuk QR kóddal az internetről való letölthetőségének linkjét megadni.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet szerint a közművek főelzáró szerelvényeinek helyét az építmény főbejáratánál jelezni kell. Ez sajnálatosan létesítési előírás, és csak 2015. március 5-től létezik, de miért ne segítsük vele a tűzoltók munkáját minden lakóházban, akár a Tűzvédelmi Útmutató keretében, hiszen alapvető érdeke a lakások tulajdonosainak, lakóinak, hogy baj esetén minél gyorsabb és hatékonyabb legyen a segítség.

A Tűzvédelmi Útmutatót érdemes legalább A3-as méretben, zárt keretben kihelyezni. Budapesten, egy XI. kerületi lakóházban még ezen is túlmentek, az óriási méretben való megvalósítás szükség esetén már nem fogja elkerülni a tűzoltók figyelmét, mint egy februári, XV. kerületi tűzesetnél, amikor a tűzoltók „rutinosan” a panelház pinceszintjén kezdték keresni a gázfőelzárót, holott a főbejáratnál ki volt írva, hogy abban a lépcsőházban nincs, az épület előtt a felszín alatti szakaszoló elzáró szerelvénnyel lehet a gázellátást megszüntetni.

Rovat
Témakör