Visszásság jelzése is üldözendő a katasztrófavédelemnél

A belügyminiszter megdöbbentő beismerést tett a poligráfos ügyben.

Titkos információgyűjtés keretében törvényesen és szakszerűen járt el a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) – állítja Pintér Sándor belügyminiszter annak kapcsán, hogy a Lánglovagok.hu tűzoltóportál megírta, a katasztrófavédelem vezetőinek visszaélését feltáró névtelen levélíró után hajtóvadászat indult, melynek során még poligráfot is bevetettek.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Belügyminisztérium a tűzoltóportál többszöri megkeresésére sem reagált az ügyben. Harangozó Tamás (MSZP) országgyűlési képviselő augusztus 22-i írásos megkeresésére azonban már törvényi kötelezettsége volt válaszolnia a belügyminiszternek.

Pintér Sándor szeptember 6-i válaszában kifejtette: „a névtelen levél olyan információkat tartalmazott, amelyek alkalmasak a Katasztrófavédelem hivatásos állományú, név szerint is beazonosítható vezetői becsületének csorbítására és szolgálati tekintélyük megsértésére. Erre figyelemmel felmerült a Nemzeti Védelmi Szolgálat hatáskörébe tartozó, a Büntető Törvénykönyv 447. §-a szerinti szolgálati tekintély megsértése vétség gyanúja, ezért a 293/2010. (XII. 11.) Korm. rendelet 6. § (2) bekezdés a) pont ad) alpontja alapján az NVSZ az elkövető kilétének megállapítása céljából felderítő tevékenységet folytatott. A felderítés során – írásbeli hozzájárulásával – egy személy esetében került sor poligráf alkalmazására.”

A belügyminiszter azt is közölte, hogy „a poligráf alkalmazása tehát nem munkajogi kérdéssel összefüggésben és nem a Katasztrófavédelem megkeresésére történt. Az NVSZ a szolgálati tekintély megsértésére utaló adatok miatt elrendelt titkos információgyűjtés keretében törvényesen és szakszerűen járt el. Az eset kapcsán sem büntető-, sem munkajogi intézkedésre nem került sor.”

Pintér Sándor az országgyűlési képviselő azon kérdésére mellőzte a választ, hogy belügyminiszterként tett-e intézkedést a jelzett anomáliák és szabálytalanságok kivizsgálására, megszüntetésére.

Egy biztos, nem nyomoznak

A Lánglovagok.hu érdeklődésére az ügyészség sem ad egyértelmű és kimerítő választ. Többszöri érdeklődés után az érintett megye főügyészsége csak annyit nyilatkozott, hogy a névtelen levélről nincs tudomásuk, pedig a kérdésünk arra is irányult, hogy a cikkünk nyomán intézkedtek-e a levél beszerzéséről. A Központi Nyomozó Főügyészség pedig csak hajtogatja, hogy nem indult nyomozás, de azt nem közlik, hogy ezt a levél tartalma kapcsán értik, vagy a levélíró személyének kiderítése nem indokolt egy büntetőeljárás keretében.

Rovat
Témakör