Elméletben és gyakorlatban vetélkedtek a tűzoltók

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság immár negyedik alkalommal hirdette meg a hivatásos önkormányzati tűzoltók részére az országos tűzoltó szakmai vetélkedőt. Szeptember 4-én Budapest, Debrecen és Dombóvár adott otthont az országrészi selejtezőknek.

A vetélkedő célja, hogy a tűzoltás és műszaki mentés területén különböző beosztásokban dolgozók számot adhassanak mind elméleti, mind gyakorlati tudásukról, felkészültségükről. A verseny felmenő rendszerű, azaz a megyei selejtezőket követően a csapatok országrészi selejtező után juthatnak az országos döntőbe. A 6 fős csapatok (irányító, gépjárművezető, 4 fő beosztott) elméleti feladatként tesztlapot töltöttek ki, amelyet az Országos Katasztórfavédelmi Főigazgatóság Mentésszervezési Főosztály munkatársai a hatályos jogszabályokból és szakirodalomból válogattak ki és állítottak össze.

A gépjárművezetők külön még KRESZ-lapokat is kitöltöttek, amelyben lemérhették közlekedési ismereteiket, és a szakmai felügyelet pedig képet kaphatott a gépjárművezetők tudásáról.

A csapatok rutinpályán bizonyíthatták, hogy a vonulás során magabiztosan, hiba nélkül a helyszínre érnek gépjárműveikkel. És még nem volt vége a megpróbáltatásoknak: ahogy megállt gépjárművezető, a csapat tagjai kiugráltak és nekiláttak a kiadott szerelési feladatnak: osztott sugár szerelése, táplálás szívótömlővel. A szervezők nem túlságosan nehéz feladatot választottak, de annak végrehajtása nagy odafigyelést, biztos kezet igényelt.

A versenyen a csapatok rendkívül fegyelmezetten, sportszerűen viselkedtek, a reklamálásnak nyoma sem volt. A versenybírókat az ország különböző részeiről úgy osztották be, hogy a részrehajlás gyanúja sem merülhetett fel. Nagy szakértelemmel, odafigyeléssel ügyeltek arra, hogy a verseny tiszta maradjon és valóban a legfelkészültebbek jussanak az országos döntőbe. A csapatokat a csapatvezetőkön kívül elkísérte néhány parancsnok is, hogy saját szemével bizonyosodjon meg munkatársai teljesítményéről.

Az országos döntőbe jutottak:

Csapatkategóriában: Debrecen HÖT, Győr HÖT, Kaposvár HÖT, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei válogatott, Szentes HÖT, Tatabánya HÖT,

Irányító kategóriában: Cserna András tű.őrgy. (Tatabánya HÖT), Fodor Béla tű.szds. (Sátoraljaújhely HÖT), Horváth Miklós tű.szds. (Gyöngyös HÖT), Kálmán Rajmund tű.fhdgy. (Szentes HÖT), Kordé Norbert tű.fhdgy (Pécs HÖT), Sári Ákos tű.fhdgy. (Győr HÖT).

Gépjárművezető kategóriában: Farkas Tamás tű.zls. (Gyöngyös HÖT), Hanzli Tibor tű tőrm. (Tatabánya HÖT), Koloh László tű.ftőrm. (Paks HÖT), Somogyi Rudolf tű.ftőrm. (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), Vabrik Ferenc tű.ftőrm. (FTP), Vida Szűcs Sándor tű.tzls. (Szentes HÖT).

Beosztott kategóriában: Bodrogi Dezső tű.tőrm. (Kaposvár HÖT), Fodor Sándor tű.zls. (Tatabánya HÖT), Mészáros Zoltán tű.tzls. (Győr HÖT), Molnár István tű.zls. (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), Tóth Csaba tű.zls. (Szentes HÖT), Váradi János tű.ftőrm. (Debrecen HÖT).

Rovat
Témakör