ÖTOSZ lett a LÖTOSZ-ból

A szövetség ezentúl az önkormányzati tűzoltóságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek érdekképviseletét valósítja meg.

A Létesítményi és Önkéntes Tűzoltóságok Országos Szövetsége május 30-án megtartott közgyűlése módosította a szervezet alapszabályát. Abban megváltoztatta a szövetség nevét, és újra fogalmazta a szervezet céljait és feladatait.

A szövetség új neve: Önkéntes Tűzoltóságok Országos Szövetsége, rövid neve: ÖTOSZ

Az elfogadott alapszabály szerint a szövetség céljai a következők:

1. Tagszervezeteinek szakmai érdekképviselete, a tűzoltó hivatás erkölcsi és szakmai színvonalának megőrzése, erősítése, elismertetése.
2. Az önkéntes tűzoltói tevékenység kiemelt ösztönzése, társadalmi elismertségének segítése.
3. Tűzoltóság utánpótlás nevelése, a gyermek és ifjúsági tűzoltók képzése,
4. Az ország tűzvédelemében az állampolgárok esélyegyenlőségének a javítása, a települési közösségek önvédelmi képességének növelése, a települési szintű tűzvédelmi feladatok szakszerű ellátása.
5. A tagszervezeteknél folyó szakmai munka segítése, feladat ellátás normáinak egységesítése.
6. Az évszázados magyar tűzoltó hagyományok értékeit megőrző, de a kor követelményeinek megfelelő, az Európai Unió országainak jó megoldásait alkalmazni képes tűzvédelmi rendszer kialakításában közreműködés.
7. Szakmai együttműködés fenntartása, erősítése hazai és nemzetközi szervezetekkel.
8. A szövetség erősítése, tagjai és támogatói számának növelése.

Az ÖTOSZ által kitűzött célok megvalósítása érdekében az elvégzendő feladatok is módosultak. Ezeken belül prioritást kapott a mentő tűzvédelemben és műszaki mentésben, helyben beavatkozni képes tűzoltó erők létrehozásának, működésének segítése, közreműködés az ehhez szükséges feltételek megteremtésében.

Meggyőződésünk, hogy az ország egész területén a bajba jutott embertársaink életének, testi épségének, anyagi javainak védelme csak a hivatásos és önkéntes tűzoltóságok együttműködése által biztosítható. A szakmailag indokolt 10 percen belüli kiérkezés és segítségnyújtás megkezdése az önkéntes tűzoltóságok nélkül nem megvalósítható.

Az ÖTOSZ nyitott valamennyi önkormányzati és/vagy önkéntes tűzoltóság néven, köztestületi formában működő tűzoltóság és önkéntes tűzoltó egyesület felé.

Együtt kívánunk működni minden olyan szervezettel, személlyel, akik a fent leírtak megvalósítását hozzánk hasonlóan fontosnak tartják.

Rovat
Témakör