Vissza az alapokhoz az OKF kontra Jobbik perben

A katasztrófavédelmi főigazgató baklövése erre az ügyre is kihathat.

A Buda Környéki Törvényszéken folytatódott az a személyiségi jogi per, melyet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a Jobbik országgyűlési képviselőjének 2012-es sajtótájékoztatóján elhangzottak miatt indított. A Bakondi György vezette szervezetnek nem tetszett, hogy Bertha Szilvia nyilvánosan kritizálta a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok államosításával létrejött új katasztrófavédelmi rendszert, és ezért egymillió forint nem vagyoni kártérítést követelnek tőle.

A szeptember 30-i per érdemben nem tudott folytatódni, mivel az alperes utolsó tanúja nem jelent meg, ráadásul előre ezt nem jelezte, és telefonon sem volt elérhető. Őt a következő, novemberi tárgyalásra újból idézik, és akkor első fokon már ítélet is várható.

Mégis szolgált meglepetéssel a tárgyalás, mondhatni nem várt fordulattal. A bíró korábban lesöpörte az asztalról az alperes azon védekezését, miszerint jogszabályváltozással kapcsolatban történt a közlés, tehát az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak, mint jogalkalmazónak nincs kereshetőségi joga. A Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezetének elnökével szemben azonban az OKF nemrégiben pert vesztett, és ez más megvilágításba helyezheti ezt az ügyet is.

A főigazgatóság Kiss Józsefet azért perelte be, mert a Blikknek adott nyilatkozatában nemtetszését fejezte ki a tűzoltók fegyveres kiképzése miatt. „Életmentésre esküdtek fel, nem harcra!” – fogalmazott a bulvárlapnak a szakszervezeti vezető. A felperes a pert első és másodfokon is elvesztette, mivel a bíróság úgy értékelte, az alperes jogszabályváltozást kritizált, a kifogásolt közlés nem vonatkozott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságra, a személyhez fűződő jogokat pedig csak személyesen lehet érvényesíteni. A jogerős ítéletet írásban az érintettek nem kapták még kézhez, de a következő tárgyaláson már a Buda Környéki Törvényszék számára is ismert lesz.

Rovat
Témakör