Nem jogerős ítélet a borsodi katasztrófavédelem vesztegetési ügyében

Nem jogerős ítélet a borsodi katasztrófavédelem vesztegetési ügyében

Bűnszövetségben elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette a vád.

A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa június 16-án, első fokon ítélet hirdetett a Borsod-Abaúj-Zemplén (Vár)megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon elkövetett vesztegetési ügyben. Az egyik vádlott az igazgatóság egykori gazdasági igazgatóhelyettese.

Balatoni nyaralás a nyertes közbeszerzésért

A Lánglovagok.hu érdeklődésére Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője a vádirati tényállásról közölte: T. G., a harmadrendű vádlott, mint az igazgatóság gazdasági igazgatóhelyettese az igazgatóság beszerzései, beruházásai tekintetében az igazgató helyett, illetve távollétében összeghatár-korlátozás nélkül rendelkezett aláírási jogkörrel. A közbeszerzési eljárások során beérkező ajánlatokat egy három főből álló bizottság értékelte, amelynek tagja volt a harmadrendű vádlott és C. L., az elsőrendű vádlott is. A bizottság harmadik tagja 2019. július 31-ig Sz. N., a másodrendű vádlott volt. A bizottság által kialakított javaslat alapján az igazgató döntött a pályázatok elfogadása tárgyában, azonban a szakági javaslatra figyelemmel döntése formális volt.

Mindezek alapján az elsőrendű és a másodrendű vádlottak, mint a döntés előkészítésében részt vevő személyek, valamint a harmadrendű vádlott, aki a bíráló bizottsági tagsága mellett a szerződések aláírására is jogosult volt, önálló intézkedésre jogosult személyek voltak.

P. Á. negyedrendű vádlott vezetése alatt álló, építőipari kivitelezéssel foglalkozó cég az igazgatóság beszerzési eljárásait 2012. és 2019. év közötti időszakban rendszeresen megnyerte. A társaságnak 2012. évben három, 2013. évben kettő, 2014. évben hét, 2015. évben hat, 2016. évben hét, 2017. évben öt eredményes és győztes pályázata volt, de nyert pályázaton 2018-ban és 2019-ben is.

A negyedrendű vádlott tisztában volt az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott beszerzési eljárásokban betöltött -bírálóbizottsági szerepével. A negyedrendű vádlott és a bírálóbizottság tagjaként eljárók között olyan kapcsolat alakult ki, hogy a bírálóbizottság tagjaiként eljáró vádlottak tudták, hogy a nyertes pályázatokat követően számíthatnak valamilyen jogtalan előnyre, valamilyen nagyobb összegű rendezvényen való részvételre, amit a negyedrendű vádlott az elbírását követően fogja megelőlegezni és kifizetni. A megyei katasztrófavédelmi szerv által tervezett építési célú beszerzésekről a vádlottak előzetesen értesítették a negyedrendű vádlottat és az eljárásokat annak cége javára befolyásolva folytatták le.

2018-ban a negyedrendű vádlott cége megnyerte a Mezőkövesdi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság objektumának tetőkarbantartási munkálatai elvégzésével kapcsolatos pályázatot, mivel ő adta be a legkedvezőbb ajánlatot. Cserébe, hogy a negyedrendű vádlott cége végezhette a munkálatot, az első-, a másod és a harmadrendű vádlottak és feleségeik szállásköltségeit megelőlegezte egy balatoni szállodában.

A negyedrendű vádlott cége nem csak ezt a pályázatot nyerte meg, hanem az igazgatóság Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság Diósgyőri Alosztály épülete raktárhelyisége karbantartási munkálatainak elvégzését vagy az Ózdi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tömlőszárító tornyának felújítását. A közreműködő vádlottak a megítélt nyertes pályázatok után üdülési lehetőséget kaptak egy balatoni szállodában, amit nem ők fizettek ki, hanem a negyedrendű vádlott.

Az első-, a másod-, a harmadrendű vádlottat önálló intézkedésre jogosult személy által, kötelességszegéssel és bűnszövetségben elkövetett vesztegetés elfogásának bűntettével, a harmadrendű vádlottat ezen felül felbújtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével, a negyedrendű vádlottat vesztegetés bűntettével, míg S. F. ötödrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja az ügyészség.

Első fok

Dobó Dénes tájékoztatása szerint az előkészítő ülést április 6-án tartotta a bíróság. Az elsőrendű vádlott betegség miatt távol maradt, a többiek jelen voltak. Ők mindannyian bűnösséget a vádirattal egyező tartalmú beismerő nyilatkozatot tettek. Ezt a bíróság elfogadta. A bíróság ekkor az elsőrendű vádlottra is megtartotta az előkészítő ülést.

A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa június 17-én, az első-, másod- és harmadrendű vádlottakat bűnösnek mondta ki bűnszövetségben elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében, a negyedrendű vádlottat bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntettében, továbbá az ötödrendű vádlottat hamis magánokirat felhasználása vétségében, amelyet mint bűnsegéd követett el, míg a harmadrendű vádlottat hamis magánokirat felhasználása vétségében, amelyet mint felbújtó követett el.

Ezért a bíróság az első- és másodrendű vádlottat és halmazati büntetésül a harmadrendű vádlottat 2 év, a negyedrendű vádlottat halmazati büntetésül 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, a negyedrendű vádlottat továbbá 4 évre a gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltotta. Az ötödrendű vádlottat a bíróság megrovásban részesítette.  

A szabadságvesztés büntetések végrehajtását a bíróság az első- és másodrendű vádlottak esetén 3 év 6 hónap, a harmadrendű vádlott esetén 4 év, a negyedrendű vádlott esetén pedig 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette.

A bíróság az elsőrendű vádlottal szemben 1 millió forint, a másodrendű vádlottal szemben 750 ezer forint, a harmadrendű vádlottal szemben 875 ezer forint, míg a negyedrendű vádlottal szemben 1 millió 375 ezer forint pénzbüntetést is kiszabott.

Nem jogerős az ítélet

Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a Lánglovagok.hu megkeresésére közölte, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség fellebbezést jelentett be a kiszabott büntetés súlyosítása érdekében minden vádlott vonatkozásában.

Rovat
Témakör