Nem túl Tűzvédelmi Házirend

Nem túl Tűzvédelmi Házirend

Amikor a hozzá nem értő közös képviselő miatt le lett húzva a társasház.

A tűzvédelmi szabályzatról, a tűzvédelmi házirendről, valamint a tűzvédelmi oktatásról szóló 101/2023. (XII. 29.) BM rendeletben meghatározott türelmi idő lejárt, már a Tűzvédelmi Házirendeknek tartalmaznia kell a közművek főelzáró szerelvényeinek helyét.

Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenhova, valójában sehova se jó sablonokra ráírhatják az adott lakóépület címét és a közműfőelzárók helyét, és nehezen olvasható nyomatú tábla formájában rásózzák a közös képviselőkre.

Budapesten a XI. kerületben, egy lakónegyed társasházában a képen látható, Tűzvédelmi Házirendnek nevezett förmedvényt egy tűzvédelmi cég készítette. Láthatóan nincsenek tisztában azzal, hogy a 104-105-107 rendszere ebben a formájában már nem létezik. Mivel mindenhova eladott sablonról van szó, egyebek között nem fejtik ki benne, adott létesítményben hol van a tűzoltási felvonulási út és tűzoltási felvonulási terület, pedig itt telken belül, elég komplikált megközelítéssel kapott helyet. Az épületben amúgy nincs liftgépház, így keresve sem lehet ott tűzoltó készüléket találni, és padlás sem található, így felesleges annak tűzvédelmi szabályaival foglalkozni.

Az egész egy dilettánsan összeollózott katyvasz, nem is lehet más, hiszen minden ház más és más, egy Tűzvédelmi Házirendnek pont az lenne a lényege, hogy az adott lakóépületre írják.

A helyesírási hibákon, és azon, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletnek nem a 2020. január 22-i módosítása volt az utolsó, már ne is akadjunk fenn!

A történetben az az érthetetlen, hogy a társasháznak van egy jogszabálynak megfelelő, igazi tűzvédelmi szakember által készített Tűzvédelmi Házirendje 2022-ből, amely már akkor megfelelt annak, amit most a 101/2023. (XII. 29.) BM rendelet újdonságként előír.

Rovat
Témakör