Víztoronyház a Budapest100 építészeti-kulturális fesztiválon

Víztoronyház a Budapest100 építészeti-kulturális fesztiválon

A látogatók előtt megnyílt épület tűzvédelmére vetettünk néhány pillantást.

A ’70-es évek tematikájával zajlott a május 11-12-i hétvégén a Budapest100 építészeti-kulturális fesztivál. Ennek keretében Budapest XV. kerületében, a Nyírpalota út 71. szám alatti lakóépület is megnyílt az érdeklődők előtt.

A főváros legmagasabb lakóháza 70 méter fölé magasodik, 20 szintet és 98 lakást foglal magába. A csúszózsalus technológiával készült épület különlegességét a tetején lévő víztározó adta, amely azonban az 1976-os átadás után csak 10 évig üzemelt. Innen ered a Víztoronyház elnevezés. Az építési engedélyt 1973-ban adták ki, így a tervezés során meghatározó volt a Középmagas- és magasépületek tűzrendészeti előírásairól szóló BM TOP 5-65 ágazati szabvány.

Tűzoltási felvonulási terület

A főváros, egyúttal a XV. kerület egyik rendkívül súlyos tűzvédelmi problémája az 1970-es években épült középmagas és magasépületek tűzoltási felvonulási területeinek eltűnése.

A Lánglovagok Egyesület által felkutatott tervdokumentáció szerint a Víztoronyház tűzoltási felvonulási területet az épület déli oldalán jelölték ki. Az akkori előírás szerinti útszélesség meg is van, de a fák lombkoronája igencsak megnehezíti egy magasból mentő használatát.

Víztoronyház Budapesten
Víztoronyház Budapesten + 27

Tűzoltó vízforrás

A BM TOP 5-65 ágazati szabvány előírása szerint szintenként egy fali tűzcsapot kellett létesíteni, úgy, hogy egyszerre három szinten való használatakor a legmagasabb helyen is 15 méter vízoszlopnyomás mellett 150 liter vizet adjon percenként.

A tervdokumentációban és a használatbavételi engedély kikötéseiben szó van „tüzi szivattyúhelyiségről”, de a helyszínen nem tudtunk meggyőződni ennek létezéséről, ugyanis a szervezők közül éppen nem volt ott az, aki az épület kutatásával foglalkozott. Az biztos, hogy ilyen magasságban a nyomásfokozó szivattyú elengedhetetlen.

Sajnálattal tapasztaltuk, hogy a fali tűzcsap szekrényeink lakatok voltak, így az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ) 179. § (7) bekezdésében előírt hozzáférhetőség nem volt biztosított. A 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet alapján ez egy hatósági ellenőrzés során 30 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő tűzvédelmi bírsággal jár, kötelező kiszabással.

Hő- és füst elleni védelem

A BM TOP 5-65 ágazati szabvány által előírt két lépcsőház mindegyikében van hő- és füstelvezető rendszer. A lépcsőházak legfelső szintjén egy mintegy 2 m2 felületi ablak síkmágnessel van rögzítve, amit szükség esetén egy rugó nyom ki. A szintenkénti indító még mindig a létesítéskori, ami bőszen véd attól, hogy bárki hozzá is férhessen a nyomógombhoz.

A nyílószárnyakról az OTSZ 197. § (1) bekezdése által előírt felirat az eltorlaszolás tiltására vonatkozóan hiányzik. Az, hogy mennyire tud kinyílni az ablak, nem tudni, de az biztos, hogy az épület magassága, a légpótlás hiánya miatt amúgy sem hatékony a rendszer.

Hordozható tűzoltó készülék

A 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet 24. § (1) bekezdésének elrendelése alapján, az MSZ 9113:2003-as szabvány szerint a felvonógép helyiségének bejárata közelében villamos tűz oltására alkalmas, gázzal oltó, legalább 2 kg töltetű tűzoltó készüléket kell készenlétben tartani. Ennek meglétéről nem tudtunk meggyőződni.

A földszinten viszont önkéntesen, feltehetőleg porral oltó tűzoltó készülék van készenlétben tartva, egy olyan tűzoltó készülék szekrényben, ami alkalmatlan arra, hogy a készülékhez vész esetén gyorsan hozzá lehessen férni. Ilyen, amikor a vagyonvédelem és a tűzvédelem üti egymást.

Menekülési útvonal

Újpalota más házaihoz képest lényegesen jobb a helyzet, a lakók nem költöztek ki a folyosóra. Persze néhány cipő, babakocsi, kerékpár előfordul, no meg rejtélyes módon a ház mágnesként vonzza magához a Lidl és a Tesco bevásárlókocsijait.

Tűzvédelmi Házirend

A földszinten ki van függesztve egy Tűzvédelmi Házirend, ami 2016. március 31-én kelt, így már nagyon régóta alkalmatlan a feladatának ellátására. Reméljük azért, az 101/2023. (XII. 29.) BM rendelet által előírt tartalommal mindenki megkapta az igazi Tűzvédelmi Házirendet.

Mit hoz a jövő?

A rendezvény kapcsán a földszinten bárki kinyilváníthatta véleményét, vajon milyen lesz a Víztoronyház 2074-ben.

Néhány vízió ezek közül:

  • össze fog dőlni;
  • lepusztultabb (egy lakó);
  • Csillagkapu lesz a tetején.

Tűzvédelmileg mi meg csak az reméljük, sosem lesz szükség a tűzoltók beavatkozására, de azért nem ártana jobban is odafigyelni a jogszabályi kötelezettségek teljesítésére.

Rovat
Témakör