Hordozható tűzoltó készülékek elhelyezése

Hordozható tűzoltó készülékek elhelyezése

Fali felfüggesztő, állvány és tűzoltó készülék szekrény alkalmazása a tűzoltó készülékeknél.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (továbbiakban: OTSZ) a korábbi szabályozással ellentétben már nem rendelkezik arról, hogy a tűzoltó készüléket legfeljebb 1,35 méter, akadálymentes elhelyezési magasságban kell rögzíteni. Azt viszont kimondja, hogy az üzemeltetői ellenőrzés során vizsgálni kell, a rögzítése biztonságos-e.

Tűzoltó készülék nem megfelelő rögzítése (Fotó: Kis-Guczi Péter)
Tűzoltó készülék nem megfelelő rögzítése
(Fotó: Kis-Guczi Péter)

Mindez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az eldőlés elleni védelemről gondoskodni kell. Az épületekben, szabadtéren ennek többféle megoldása lehet.

Fali felfüggesztő

A leggyakoribb és a legbiztosabb a tűzoltó készülék rögzítése falhoz. A legfeljebb 6 kg oltóanyagot tartalmazó tűzoltó készülékeket javasolt olyan magasságban elhelyezni, hogy a működtető kar körülbelül 0,9 méterre legyen a földtől. Egy normál testalkatú ember ekkor tudja a legkisebb erőkifejtéssel, a legnagyobb biztonsággal leemelni a készüléket a tartóról.

Egy nehezebb tűzoltó készülék – például egy 12 kg oltóport tartalmazó – legjobb, ha a földön marad, de ne elégedjünk meg egy talpgyűrűvel, nem árt ebben ebben az esetben sem fali felfüggesztőt alkalmazni.

Fontos, hogy az adott tűzoltó készülékhez alkalmas (rögzítés módja, terhelhetőség) fali felfüggesztő legyen felszerelve.

Készüléktartó állvány

Megfelelő fal hiányában vagy lakkberendezési okokból készüléktartó állvány alkalmazása is célravezető. Ha falhoz nem tudjuk rakni, érdemes olyan konstrukciót választani, amelyre az OTSZ által előírt magasságban a tűzvédelmi jel is elhelyezhető.

Tűzoltó készülék állvány (Fotó: Kis-Guczi Péter)
Tűzoltó készülék állvány (Fotó: Kis-Guczi Péter)

Az állvány kiválasztásánál fontos szempont, hogy mekkora súlyt kell elbírnia.

Tűzoltó készülék szekrény

A hordozható tűzoltó készülékek kezdődő és kis kiterjedésű tüzek oltására alkalmazható. Ebből következik, hogy a gyors hozzáférés elengedhetetlen feltétel. A tűzoltó készülék szekrények tehát nem a készülékek ellopásának megakadályozására vannak.

Kapható olyan tűzoltó készülék szekrény, amelynek vésznyitása egy üveg mögüli kulcs kivételével lehetséges. Ezek nagyon dizájnosak, és kellő mértékben nyújtanak hamis biztonságérzetet a tolvajokkal szemben, de tűz esetén értékes másodpercek veszthetők a kinyitásával. Érdemes olyan kivitelt választani, amely egyszerűen nyitható, legfeljebb egy plombát kell leszakítani.

Tűzoltó készülék szekrény plombája (Fotó: Kis-Guczi Péter)
Tűzoltó készülék szekrény plombája (Fotó: Kis-Guczi Péter)

Olyan helyeken mindenképpen érdemes tűzoltó készülék szekrényt alkalmazni, ahol kisebb mechanikai sérülések veszélye vagy egyéb környezeti jellemzők – például por, nedvesség – miatt a készülék védelme ezt megkívánja. Ugyanakkor jó megoldás lehet egy óvodában is, hogy a készülék az illetéktelen kezektől óvva legyen, mert nem az a megoldás itt, hogy majd 2 méter magasra felrakják egy öltözőszekrény fölé a falra, ahonnan az óvónők az életben nem szedik le.

Aranyszabály

Bármelyik rögzítési módot is válassza az ember, mindig az legyen szem előtt, hogy a tűzoltó készüléknek gyorsan hozzáférhetőnek kell lennie, de a készenlétben tartása nem lehet egy újabb veszélyforrás, például a túl magasra helyezésével (balesetveszélyes a levétele) vagy éppen a közlekedési útvonalon való közlekedés akadályozásával. Arról nem is beszélve, hogy tűzoltó készüléket kell rögzíteni, nem pedig a tűzoltó készüléket alkalmazni más rögzítésére, például egy ajtó kitámasztására.

Rovat
Témakör