Száraz felszálló javítása a tűzoltási felvonulási terület eltorlaszolásával

Száraz felszálló javítása a tűzoltási felvonulási terület eltorlaszolásával

Még áprilisban bukott meg a nyomáspróbán egy újbudai társasház egyik száraz felszálló vezetéke. A hibás vezetékszakasz cseréjének csupán a fagy beköszöntével, december első napjaiban álltak neki, és még mindig nem végeztek vele. A javítás szépséghibája, hogy lassan egy hónapja a kiásott földdel, törmelékkel eltorlaszolják két épület közös tűzoltási felvonulási területét.

A körülmények erősen felvetik a közös képviselő felelősségét, amiért ennyi idő telt el a javítás megkezdéséig, és amiért hagyta, hogy a munkások a tűzoltási felvonulási területre halmozzák fel a törmeléket. Tudni illik ugyanis, hogy a közös képviselő köteles megismertetni a Tűzvédelmi Házirendet a társasház területén dolgozó vállalkozókkal is.

Ráadásul most a föld feletti tűzcsapról is nehézkes sugarat szerelni. Szerencsére beljebb van még egy tűzcsap, tűz esetén azonban a tűzoltóknak előbb lapátot (a fagy miatt tán csákányt is) kell ragadniuk, hogy gépjárműfecskendővel meg tudják közelíteni.

A 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet szerint ha a létesítési eljárás során jóváhagyott tűzoltási felvonulási út, terület maradéktalanul nem biztosított, 30 ezertől 1 millió forintig terjedő tűzvédelmi bírságot szab ki a tűzvédelmi hatóság.

Rovat
Témakör