Alkalmatlanságról vallott a Főpolgármesteri Hivatal

Alkalmatlanságról vallott a Főpolgármesteri Hivatal

Nem akarják megérteni és nem érzik illetékesnek magukat az eltűnt tűzoltási felvonulási területek problémájában.

Az újbudai önkormányzat specialitása, hogy középmagas panelházak tűzoltási felvonulási területén fizető parkolókat létesítsen. Emiatt a Lánglovagok Egyesület számtalan bejelentést tett, ám mind az önkormányzatnál, mind a katasztrófavédelemnél szőnyeg alá söprik a problémát.

A már-már feledésbe merült kelenföldi eset után a Főpolgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Főosztályának vezetője áprilisban úgy gondolta, hogy megpróbálja mosdatni a Budapest Közút Zrt.-t, és ezt írta a Lánglovagok Egyesületnek:

„A közút kezelőjének vélelmezett jogszabálysértő tevékenysége ügyében érkezett ismételt megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a főváros megbízásából a forgalomtechnikai kezelői feladatokat 2016. április 1-től a Budapest Közút Zrt. önállóan látja el. Szakcégünk felkérésünkre az Ön által jelzett probléma kapcsán felvette a kapcsolatot a kerületi Polgármesteri Hivatal illetékeseivel, illetve levélben kérte a Katasztrófavédelmi hatóságot a kifogásolt épületek környezetében a tűzoltó felvonulási területek felülvizsgálatára.

Mindemellett fontosnak tartjuk rögzíteni, hogy a forgalomtechnikai kezelő minden esetben figyelembe veszi a szakhatóságok előírásait, azonban feladatuk és szakmai kompetenciájuk nem terjed ki az egyéb szakterületek (mint pl. a tűzvédelmi előírások) ismeretére, illetve vizsgálatára. Ezért az Ön által kifogásolt (minden bizonnyal már hatályát vesztett, fel nem lelhető) szabályok betartása nem kérhető számon rajtuk, illetve hivatalunkon, megjegyezve továbbá azt is, hogy forgalomtechnikai kezelőként a lakóházak tűzvédelmi besorolásáról, illetve azok tűzvédelmi rendszeréről, tűzoltási technológiájáról sem szakcégünk, sem hivatalunk nem rendelkezik információval.

Amennyiben viszont az illetékességgel rendelkező Katasztrófavédelmi hatóság megkereséssel él a Budapest Közút Zrt. felé, nevezett Társaságunk természetesen eleget tesz a hatóság előírásainak, és ha adott esetben szükségessé válik a terület forgalmi rendjének felülvizsgálata, akkor azt haladéktalanul végre fogják hajtani.

Végezetül javasoljuk, hogy a tűzoltó felvonulási utak megfelelőségével kapcsolatban a hatékonyabb ügyintézés érdekében közvetlenül az illetékes Katasztrófavédelmi hatóságnál tegyen bejelentést, akik közvetlenül fel tudják venni a kapcsolatot az ügyben érintett szereplőkkel.”

Erre válaszul Kis-Guczi Péter, a Lánglovagok Egyesület elnöke kifejtette a főosztályvezetőnek a véleményét, miszerint továbbra sem értik a problémát, és nincsenek tisztában a saját feladatukkal, felelősségükkel, egyúttal vázlatosan összefoglalta a lényeget:

„1965-től kiadott építési engedélyeknél a középmagas és magasépületeknél tűzoltási felvonulási terület van, mint létesítési kötelezettség. Ezeken a parkolás tilos.

2008-as Országos Tűzvédelmi Szabályzat hozta csak be létesítési előírásként, hogy a parkolási tilalmat jelölni is kell.

A forgalmi rendek változtatásakor az úttulajdonos önkormányzatok nem vizsgálták, hogy az adott épületnél tűzoltási felvonulási terület van-e, pedig ezzel tisztában kellett volna lenniük, hiszen sokáig építésügyi hatósági feladatot is elláttak. De ha nem is látnak már el építésügyi hatósági feladatot, mindennemű forgalmi rend változtatásnál középmagas és magasépület környezetében vizsgálni kell, hogy hol van a tűzoltási felvonulási terület, és az szabadon maradjon. Ehhez a vizsgálathoz tudni kell, mikor adták ki az adott épület építési engedélyét, mert az alapján az akkori jogszabályok, szabványok visszakereshetők (olyan tehát nincs, hogy ezek nem lelhetők fel, illetve azért, mert hatályon kívül vannak, még ma is be kell tartani), illetőleg fel lehet kutatni az engedélyezési tervdokumentációt, amely Budapest Főváros Levéltárában találhatók meg, ha még az önkormányzat elmulasztotta átadni, holott erre ennyi idő elteltével jogszabályi kötelezettsége lett volna (a XI. kerületi önkormányzat például sok iratot nem adott még át, saját irattárában őrzi).

Amikor forgalmi rend változás van, a tervezőnek tehát fel kell kutatnia az adott épület tűzoltási felvonulási területére vonatkozó szabályokat, és figyelembe kell vennie a tervezés során. A Budapest Közút Zrt.-nél pedig nem lehet olyan, hogy nem tudják, mi az a tűzoltási felvonulási terület, és ilyen tudás hiányában adnak ki közútkezelői hozzájárulásokat. Ha tényleg nincs meg a kompetencia a Budapest Közút Zrt.-nél, akkor nem tudja a feladatát ellátni.

Mindez alapján ideje lenne, hogy az önkormányzat ne másra mutogasson, hanem végezze a feladatát, korrigálja az évtizedek során elkövetett hibáit, ne veszélyeztessen emberéleteket azzal, hogy elveszi az épületek elől azt a helyet, ami az életmentésre van fenntartva.”

A Lánglovagok Egyesület elnöke ismételten felajánlotta, hogy a Budapest Közút Zrt. illetékes munkatársainak előadást tart tűzoltási felvonulási területek témakörben, hogy képesek legyenek a munkájukat a jövőben végezni.

Rovat
Témakör