Növényi hulladékok tűzveszélye a lakóépületeknél

A lehullott falevelek összegyűjtése a ház körül tűzvédelmi előírás, és a komposztáló sem helyezhető bárhová.

„Tűztávolságon belül tárolási tevékenység nem végezhető. Ezen területet a hulladékoktól, száraz aljnövényzettől mentesen kell tartani.” – írja elő az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet. De mit is jelent a gyakorlatban a lakóházaknál ez a tűzvédelmi előírás?

Falevelek egy lakóház tűztávolságán belül
Falevelek egy lakóház tűztávolságán belül
(Fotó: Kis-Guczi Péter)

Ősszel különös figyelmet kell fordítani a lehullott falevelek összegyűjtésére, az épület tűztávolságán belül ugyanis nem maradhatnak. Egy épület tűztávolsága akár 10 méter is lehet, a pontos meghatározáshoz a létesítéskori dokumentációk között érdemes kutakodni, vagy tűzvédelmi szakember segítségét kérni.

Maga az előírás logikája egyszerű, tűz esetén a száraz falevelek, avar miatt gyorsan terjednek a lángok, és pillanatok alatt elérhetik az épület. Nem nehéz belegondolni, hogy a külső hőszigetelésben milyen kárt tud okozni a tűz, vagy egy földszinti kertkapcsolatnál milyen könnyen lehet lakástűz a tűzvédelmi szabályok semmibe vételétől.

Az öngyulladás lehetősége miatt a komposztálás amúgy sem veszélytelen, a kockázatot pedig különösen növeli, ha a komposztálóládát – ami tárolási tevékenységnek minősül – az előírtnál közelebb helyezik el az épülethez. Ráadásul közterületen az önkormányzat engedélye nélkül tárolás alapból nem lehetséges.

Tűztávolságon belüli komposztálás Gazdagréten
Tűztávolságon belüli komposztálás Gazdagréten
(Fotó: Kis-Guczi Péter)

Milliós bírság

A 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet alapján a falevelek eltávolításának mellőzése, és az épülethez túl közeli tárolás, köztük komposztálás miatt 20-60 ezer forintig terjedő tűzvédelmi bírság szabható ki. Amennyiben az előírás megszegése tüzet idézett elő, és az oltási tevékenységben a tűzoltóság beavatkozása is szükséges, akkor a tűzvédelmi bírság felső határa 3 millió forint.

Rovat
Témakör