Tűzoltó készülékek lifteknél

Vajon a gépház nélküli lifteknél is kötelező tűzoltó készüléket készenlétben tartani?

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet, valamint a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról szóló 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet nem ír tűzoltó készülék készenlétben tartásáról a lifteknél. Mégis, akkor milyen tűzoltó készülék kell, ha egyáltalán szükséges.

Halonnal oltó liftgépházban
(Fotó: Kis-Guczi Péter)

A választ a felvonók épülettűzzel kapcsolatos kiegészítő követelményeiről szóló MSZ 9113:2003-as szabvány adja meg: a felvonógép helyiségének bejárata közelében villamos tűz oltására alkalmas, gázzal oltó, legalább 2 kg töltetű tűzoltó készüléket kell elhelyezni.

Ennek ellenére egyes felvonó-karbantartók és -felülvizsgálók abban a hiszemben élnek, hogy a gépház nélküli lifteknél is kötelező a tűzoltó készülék, méghozzá a legfelső szinten vagy a lift tetején. Persze nem baj, ha van mivel oltani, ha éppen a lift szerelése közben keletkezik tűz, de ettől még nem kötelező a felvonók üzemeltetőinek – például egy társasháznak – a készenlétben tartás.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szintén azon az állásponton van, hogy a gépház nélküli liftekben nem kötelező a tűzoltó készülék. A Megelőzési és Engedélyezési Szolgálat tájékoztatása szerint a szabvány 2.2.4. pontjában foglalt előírásokat értelemszerűen kell alkalmazni. Az előírás célja a felvonógépházban esetlegesen keletkező elektromos tüzek hatékony olthatósága. Amennyiben nincsen felvonógépház, vagy annak megközelíthetősége nem biztosított, az előírásban foglaltaknak sem kell érvényt szerezni.

Milyen gázzal oltson?

A gépházakban javasolt szén-dioxiddal oltó készüléket elhelyezni. Vigyázat, a  halonnal oltó az ózonréteg-károsító hatása miatt 2004. május 1-jétől már csak jogszabályban meghatározott helyeken tartható készenlétben. Ennek ellenére még mindig található olyan társasház, ahol pontosan ugyanúgy áll, ahogyan oda több mint 20 évvel ezelőtt letették.

Rovat
Témakör