Flórián-napi köszöntő

Tisztelt Bajtársaim, Barátaim, kedves Olvasó!

Idei Flórián-napi köszöntőmnek is egyik elengedhetetlen témája a tavasz. Az élet misztériuma, az újjászületés minden évben tetten érhető a természet megújulásában. Régi népi hagyományok szerint ilyenkor azért böjtöltek az emberek, hogy megtisztítsák testüket a mérgező anyagoktól és bűnbánatot gyakoroltak, hogy megszabadítsák lelküket a terhes gondolatoktól.

Modern életünk kényelmes, gyors és felületes pillanatai elsuhannak a szellemi megtisztulás igénye mellett. Haragszunk, gyűlölünk, félünk, a bűntudat kis alattomos féregként rágja át lelkünket. S ahelyett, hogy elengednénk e negatív érzelmeket, tartogatjuk őket.

A megtisztulás egyetlen hatásos gyógyszere a szeretet!

A tavasz az élet ünnepe és egyben a tűzoltók ünnepe. A nagy rohanásban felidézzük Florianus alakját, tetteit, és aki okos, az egy kis szűréssel, de adaptálhatja nemes erényeit, úgy mint bátorság, bajtársiasság, feltétel nélküli segítségnyújtás. A világ civilizált részein ma már senkit nem vetnek folyóba malomkővel a nyakába, de ma is rengeteg más lehetőség van egy tűzoltó számára hősi halált halni.

Tehát nem elég felvételt nyerni a hivatásos tűzoltóság soraiba, és jampizva pöffeszkedni a nagy piros autóban, hanem időről időre olvasni kell a szakmai irodalmat, tanulni kell és a modern világ vívmányait kihasználva megtekinteni a videó megosztókra feltöltött tűzoltói beavatkozásokat Amerikától Zimbabvéig. A fejlődés nem áll meg az iskolapadban, mert amit tegnap tanultunk, az holnapra megváltozik, elavul.

Új ösvényre lépni mindig nehéz. Nem ismerjük a hosszát, a kanyarulatait, és azt sem, hogy milyen nehézségek várnak ránk útközben. Dobogó szívvel indulunk el rajta. Minden egyes riasztás egy olyan új út, mely nem tudjuk hová vezet. Ezért kell folyamatosan tanulni, mert rutinból nem lehet tüzet oltani, műszaki menteni.

A tűzoltói lét, mivolt önzetlenséget kíván, ahol közös a munka és közös a lelkiismeret! Ezt nem értik meg a rothadt lelkűek, akik bedarálták a tűzoltóságot, és egy bürokrata büntető hatósággá akarják változtatni.

A tűzoltóság nem összekeverendő a katasztrófavédelemmel! Jogilag és szervezeti felépítését tekintve a tűzoltóság ugyan a katasztrófavédelem egy szervezeti egysége, de mégis más.

A TŰZOLTÓSÁG egy szuverén érzelmi alakulat, ahol közös a szenvedély és közös a fájdalom!

Legszentebb feladatunk a bajbajutott emberek mentése.” (Gróf Széchenyi Ödön)

Bajtársi és baráti üdvözlettel.

Rovat
Témakör