Dr. Balogh Imre Emlékpályázat 2019-ben

Dr. Balogh Imre Emlékpályázat 2019-ben

A hagyományokhoz híven tudományos igényű szakmai munkával lehet nevezni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tizenkilencedik alkalommal hirdeti meg a Dr. Balogh Imre Emlékpályázatot. Névadója, Balogh Imre, az egykori Nehézipari Minisztérium néhai főosztályvezetője elkötelezett pártolója volt a tűzvédelmi szakterületnek. A róla elnevezett díj megalapítását özvegye kezdeményezte; a 2000-ben létrejött megállapodás értelmében a pályázat keretei között kapja meg a felajánlott díjat és az ahhoz tartozó aranygyűrűt az arra leginkább érdemes szakember.

A pályázat célja a tűzvédelmi szakterület aktuális és fontos témáinak feldolgozása azzal az igénnyel, hogy a feldolgozott témák segítsék a terület fejlődését. Pályázni tehát a tűzmegelőzés, tűzoltás, műszaki mentés témájához kapcsolódó dolgozattal lehet. Elvárás, hogy a dolgozat jelenítse meg azt, hogy a legújabb technikai, műszaki vagy informatikai vívmányok miként alkalmazhatóak a katasztrófavédelem mindennapjaiban, de mindemellett a pályaművek foglalkozhatnak a tűzoltószakmához kapcsolódó egyéb aktuális kérdésekkel is. A pályázatra a katasztrófavédelemnél dolgozó hivatásos tűzoltókon, illetve civil szakembereken kívül jelenleg tanulmányaikat folytató leendő tűzoltók is nevezhetnek.

A művek elbírálásánál három szempont különösen nagy súllyal esik latba: a szakmai tartalom, az újszerűség és az alkalmazhatóság kiemelt fontosságú az értékelésnél. Az eddigi díjazott munkák között van olyan, amelyik a drónok alkalmazhatóságával foglalkozott, egy másik pályázat a hibrid meghajtású járművek sajátosságait vette sorba a tűzoltói beavatkozások tükrében, tavaly pedig a magasból mentő járművekkel kapcsolatos fejlesztési lehetőségekről szóló tanulmányt és a mobil labor bevetésének lehetőségeiről szóló elemzést díjazta a szakmai zsűri.

Az idei pályaműveket 2019. május 7-ig kell elektronikusan és kinyomtatva is eljuttatni az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságra. A díjat június 7-én adják át a legjobb pályamunka készítőjének.

A pályázati felhívás innen tölthető le.

Rovat
Témakör