Ajtónyitás technikája a Dr. Balogh Imre Emlékpályázaton

Ajtónyitás technikája a Dr. Balogh Imre Emlékpályázaton

A tűzoltási és műszaki mentési műveletek során történő ajtónyitás technikájának fejlesztési lehetőségeivel foglalkozó dolgozatának készítője érdemelte ki idén a Dr. Balogh Imre Emlékpályázat díját, egy aranygyűrűt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Kopp-Kopp jeligéjű pályamunkát Dombrády Gábor tű. főhadnagy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálatának tagja adta be. Dombrády Gábor megvizsgálta a külföldi eljárásokat, beszerezte a szükséges felszereléseket, még egy többször használatos ajtót is készített a kollégáival, azon dolgozták ki csaknem károkozásmentes technikájukat, amely a hírek szerint a biztonsági ajtóknál is beválik.

A bírálóbizottság emellett úgy döntött, hogy különdíjjal jutalmazza Balázs Mihály Ádám tű századost, a III. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság szolgálatparancsnokát, aki Konténer jeligével a Li-ON akkumulátoros gépjárművek tűzoltástaktikájával, valamint azzal a kérdéssel foglalkozott, hogyan vethetők be a cserefelépítményes hordozójárművek az elektromos és hibrid meghajtású autókban keletkezett tüzek oltásánál.

A díjat dr. Balogh Imrének, az egykori Nehézipari Minisztérium főosztályvezetőjének emlékére alapította özvegye. Balogh Imre elkötelezett pártolója volt a tűzvédelmi szakterületnek. A díjait minden év júniusában adják át, idén már tizenkilencedik alkalommal.

A június 7-i díjátadón Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő elmondta, hogy az alapvető cél nem változott, továbbra is újszerű megoldásokat, a napi tűzoltói gyakorlatba bevezethető taktikákat, elképzeléseket várnak a pályázóktól, vagyis olyasmit, amellyel hatékonyabbá, biztonságosabbá tehető a beavatkozás.

Bérczi László megjegyezte, időközben kibővítették azok körét, akik pályázhatnak, hiszen éppen tanulmányaikat folytató diákok, hallgatók is beküldhetik dolgozatukat.

Az idei pályázat során tizenegy munkát fogadott be a bírálóbizottság – a témák igen változatosak voltak, akadt, aki a szennyvíztisztítók tűzvédelmével foglalkozott, más a térinformatikai fejlesztési lehetőségeket kutatta, szólt dolgozat a mozgásukban korlátozott emberek haladási sebességének méréséről, a talajszint alatti építmények hőkamerás felderítéséről, de a katasztrófavédelmi kirendeltségek szakhatósági eljárásairól is. A bizottság tagjai a formai, stilisztikai követelmények megléte mellett természetesen vizsgálták a szakmai tartalmat, az elképzelés újszerűségét, illetve a gyakorlati alkalmazhatóságot. 

Rovat
Témakör