Nagyon nem stimmel ez a tűzgátló tolókapu

Nagyon nem stimmel ez a tűzgátló tolókapu

Több mint 10 éve nem sikerült orvosolni egy tűzgátló tolókapu problémáját Budapesten, a XI. kerületben lévő társasház teremgarázsában.

A lakóépület az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról szóló 35/1996. (XII. 29.) BM rendelet, valamint a tűzvédelem és a polgári védelem műszaki követelményeinek megállapításáról szóló 2/2002. (I. 23.) BM rendelet által meghatározottak szerint létesült. A 2007-ben kiadott használatbavételi engedélyhez a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság Budai Tűzmegelőzési Régiója járult hozzá.

A tűzgátló nyílászáróknál egészen 2017-ig semmilyen karbantartás, tűzvédelmi felülvizsgálat nem történt a házban. Akkor viszont a karbantartó szeme igencsak kikerekedett, ugyanis NINZ Firedoors tolókapu személyátjárójának küszöbje túl magasra sikeredett. Olyan, mintha a tolókapu fejjel lefelé lenne beépítve.

A helyzet persze azóta is változatlan.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet szerint a tűzgátló nyílászáróknál havonta üzemeltetői ellenőrzést, félévente felülvizsgálatot és karbantartást kell végezni, és a megállapított hibák kijavításáról az üzemeltetőnek – jelen esetben a közös képviselőnek – intézkednie kell.

Nem sikerült.

Rovat
Témakör