Büntetik a segélyhívón telefonbetyárkodást

A szabálysértési törvény módosításával már nem csak a vaklármát szankcionálják.

Aki az egységes európai segélyhívó számot, illetve a nemzeti segélyhívó számot annak rendeltetésétől eltérő célból, szándékosan felhív, szabálysértést követ el – rendelkezik a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (szabálysértési törvény) a szeptember 1-jén hatályba lépett módosítása nyomán.

A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény már eddig is kimondta, hogy köteles a tűzoltással, műszaki mentéssel és ezek jelzésével kapcsolatosan keletkezett költségek megtérítésére az, aki a tűzoltásra vagy a műszaki mentésre vonatkozóan szándékosan megtévesztő jelzést adott. A 104-es, 105-ös, 107-es és 112-es segélyhívót lefoglaló, de valótlan bejelentést nem adó telefonbetyárok szankcionálására azonban idáig nem volt lehetőség.

A Belügyminisztérium márciusban bocsátotta társadalmi egyeztetésre a szabálysértési törvény módosítását. Akkor a Lánglovagok Egyesület felhívta a figyelmet, a „nem segélyhívás céljából” megfogalmazás a jogszabály gyakorlati alkalmazásánál problémákat okozhat, hiszen előfordulhat olyan helyzet, akár a hatóságok kérésére, amikor nem közvetlen segélykérés miatt kell tárcsázni. A tárca megfogadta a tanácsot, így az Országgyűlés elé a tervezet már a „rendeltetéstől eltérő igénybevétel” meghatározással került.

A média segítségével az új büntetésnek hamar híre ment. A hatályba lépés után nem sokkal a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítói a 105-ös vonalon egy különös hívást fogadtak. A betelefonáló gyermek megilletődötten tett fogadalmat arról, hogy többé nem hívogatja indokolatlanul a tűzoltókat.

A párbeszéd pontosan így zajlott:

– Tűzoltóság!

– Bocsánat, hogy … csúnyán beszéltem!….Már nem hívlak… nem hívlak titeket!

– Nagyon örülök neki!

– Szóval nem csinálom!

– Rendben, viszont hallásra!

– Viszlát!

A bocsánatkérés amúgy szintén nem rendeltetés szerű használat, és a rendőrség akár szabálysértési eljárás is indíthat miatta. A büntetési tétel 5 ezertől 150 ezer forintig terjed.

Rovat
Témakör