Dobson Tibor a rendvédelmi kar élén

Dobson Tibor tű. dandártábornok lett a katasztrófavédelem, a rendőrség, a szakszolgálatok, a vámőrség és a büntetés-végrehajtás személyi állományából álló, az Országgyűlés által tavaly létrehozott Magyar Rendvédelmi Kar (MRK) 50 fős közgyűlésének elnöke.

A Magyar Távirati Iroda (MTI) tudósítása szerint a fegyveres testületek 10-10 főből álló tagjai június 29-én választották meg a MRK elnökségi tagságát, és a legtöbb szavazatot Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hivatalvezetője, az OKF korábbi szóvivője, volt fővárosi tűzoltó-parancsnokhelyettes kapta.

A megbízatást öt évre elnyerő tűzoltó tábornok az MTI-nek elmondta: a most megalakult szervezet legfontosabb feladatának a szakirányú érdekképviselet egységes alapon nyugvó kialakítását tartja. A mintegy 80 ezer fős állományt érintő kérdésekben ehhez mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló érdekeit figyelembe kell venni – jegyezte meg.

A rendvédelmi kar a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak és közalkalmazottainak önkormányzattal rendelkező rendvédelmi szakmai, érdek-képviseleti köztestülete, kötelező tagsággal. Az MRK feladatai közé tartozik a foglalkozással kapcsolatos ügyekben az érdekképviselet, a hivatásetikai részletszabályok megalkotása, az etikai eljárások lefolytatása, véleményalkotás a szolgálati viszonnyal, valamint közalkalmazotti jogviszonnyal összefüggő kérdésekben és a tagnyilvántartás vezetése. A törvény szerint a fegyveres szerv vezetője a személyi állomány szolgálatteljesítésére, illetve munkavégzésére, szolgálatteljesítési idejére, munka- és pihenőidejére, jutalmazására, valamint a juttatásaira vonatkozó, a hatáskörébe utalt szabályozásról az MRK véleményét köteles kikérni.

A rendvédelmi kar – amelynek a törvényességi felügyeletét az ügyészség gyakorolja – legfőbb képviseleti és döntéshozó szerve az ötventagú közgyűlés, amelynek tagjait öt évre, titkos szavazással választják meg.

A pénteki választáson öt alelnököt, minden rendvédelmi szerv egy-egy tagját választották meg, a főtitkár pedig Kucsera Miklós, a büntetés-végrehajtás képviselője lett.

A közgyűlésben 10-10 taggal képviselteti magát a rendőrség (Országos Rendőr-főkapitányság, Nemzeti Védelmi Szolgálat, Terrorelhárítási Központ), a büntetés-végrehajtási szervezet, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a hivatásos katasztrófavédelmi szervek, valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok (Alkotmányvédelmi Hivatal, Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, Információs Hivatal).

Dobson Tibor a tűzoltóság, a polgári védelem és az iparbiztonság felügyeletét ellátó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelöltjeként került a közgyűlésbe a hónap elején, a teljes katasztrófavédelmi személyi állomány szavazatai alapján.

Rovat
Témakör