Első fokon bocsánatkérésre kötelezve a katasztrófavédelem

A nem jogerős ítélet szerint az OKF megsértette a pomázi tűzoltóparancsnok jó hírnevét.

A Fővárosi Törvényszék első fokú ítélete szerint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) megsértette Leidinger István pomázi tűzoltóparancsnok jó hírnevét azzal a közleménnyel, amit „Pert vesztett a pomázi parancsnok” címmel közölt a honlapján.

Az ügy előzménye, hogy az önkormányzati tűzoltóparancsnok még 2012-ben hangot adott szakmai aggodalmának a Dunakanyar és az ország mentő tűzvédelmét illetően. Csakhogy az OKF szerint Leidinger István nyilatkozatai a köznyugalom megzavarásához és a tűzoltósági munkába vetett közbizalom megrendüléséhez vezethet, ezért egymillió forint nem vagyoni kártérítési követeléssel személyiségi jogi pert indítottak ellene.

Első fokon 2014. március 6-án született ítélet. Az OKF által sérelmezett tizenhét állításból végül csak kettő esetében született elmarasztalás. A bíróság Leidinger Istvánt 200 ezer forint nem vagyoni kártérítésre, valamint egy közlemény megjelentetésére kötelezte.

Az első fokon született ítéleten felbuzdulva az OKF olyan tartalmú közleményt jelentetett meg a honlapján, mintha az ítélet jogerős lenne, és minden sérelmezett kijelentéséért elmarasztalták volna a parancsnokot, ezért Leidinger István jogi képviselő útján felszólította az OKF-et a közlemény eltávolítására, de a megkeresést válaszra sem méltatták. Ezt követően a parancsnok személyiségi jogi pert indított.

A nem jogerősí ítélet szerint valótlan állításokat tartalmaz az OKF közleménye a pomázi tűzoltóparancsnokról
A nem jogerősí ítélet szerint valótlan állításokat tartalmaz az OKF közleménye a pomázi tűzoltóparancsnokról

A perben felvonultatott tanúk rendkívül sötét képet festettek a katasztrófavédelemről. Kiderült, az elmúlt időben az OKF egyes munkatársai részint sikerrel ellehetetlenítették Leidinger István társadalmi, szakmai munkáját. A köztiszteletben álló, szaktekintélynek számító parancsnok nemkívánatos személy lett.

A bíróság a május 19-én kihirdetett ítéletében az OKF-et bocsánatkérő közlemény közzétételére, a valótlan tartalmú írás törlésére, és 63 500 Ft perköltség megfizetésére kötelezte. A nem vagyoni kártérítés igénye azonban nem megalapozott.

Amennyiben az alperes fellebbezik, az ügy másodfokon folytatódik.

Rovat
Témakör