Szakmai felkészítés a módosított Országos Tűzvédelmi Szabályzatra

Szakmai felkészítés a módosított Országos Tűzvédelmi Szabályzatra

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon a piaci szereplőket tájékoztatják a jogszabály-módosításról.

A létesítményüzemeltetők, beruházók és a kivitelezők, valamint az ipari szereplők részére kezdődött szakmai felkészítés az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon (OKF) annak kapcsán, hogy 2020. január 22-én módosul az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ), és hozzá kapcsolódóan a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (TvMI).

Érces Ferenc tű. ezredes, a Megelőzési és Engedélyezési Szolgálat vezetője az első napon, október 28-án az üzemeltetőknek tartott tájékoztatón felidézte, hogy a 2015. március 5-én hatályba lépett OTSZ egy előremutató, modern, keretjellegű szabályozás, amely az elvárt biztonsági szintet és a megoldásokat körülbelül fele-fele arányban tartalmazza.

A jogszabály módosításának előkészítése az elmúlt három év hatósági tapasztalatainak összegyűjtése, értékelése, illetőleg 31 szakmai szervezet bevonásával történt. A jövőre hatályba lépő változással az OTSZ már csak körülbelül 25%-ban tartalmaz megoldásokat, míg ez a szám a tervek szerint 2021-ben közel nulla lesz.

Az OTSZ változása a Magyar Közlönyben már július 26-án megjelent, a módosított, valamint új Tűzvédelmi Műszaki Irányelveket pedig az OTSZ változásának hatályba lépése előtt elérhetővé teszik, így elegendő idő áll rendelkezésre az alkalmazásra való felkészülésre.

Wagner Károly tű. alezredes felhívta a figyelmet, ezúttal 180 napos türelmi idő nem lesz. Mint ismert, a jelenlegi OTSZ tartalmazza, hogy a rendelet hatálybalépését követően indult eljárásokban az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet rendelkezéseinek megfelelően készített tűzvédelmi tervdokumentáció is benyújtható, ha az annak készítésére vonatkozó tervezési szerződést a rendelet hatálybalépését megelőző 180 napnál nem korábban kötötték meg.

Ízelítő a megújuló TvMI-kből

Az OKF budapesti székhelyén tartott rendezvényen a résztvevőknek az OTSZ már ismert változásait, illetve a TvMI-k tervezett változásait ismertették a szakemberek. Egyebek között szóba került a tűzveszélyességi és kockázati osztályba sorolás, tűzterjedés elleni védelem, építményszerkezeti követelmények, hő- és füst elleni védelem, használati szabályok, karbantartás témaköre.

Október 29-én a beruházók és kivitelezők, október 30-án az ipari szereplők részére adnak tájékoztatást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon.

Rovat
Témakör