Fél lábon az új OTSZ

Fél lábon az új OTSZ

Hatályba lépett az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosítása, de nem igazítottak hozzá egy sor jogszabályt.

Január 22-én módosult az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (továbbiakban: OTSZ). Az egyik legjelentősebb változása az anyagok tűzveszélyességi osztályainak újraalkotása, ami számos jogszabályra kihatással van.

A Brüsszelt is megjárt BM rendelet a kihirdetését követő 180. napon lépett hatályba. Ez az idő sem volt elég a kormánynak és a Belügyminisztériumnak, hogy a kapcsolódó jogszabályokat módosítsák, illetve kezdeményezzék a módosítását.

A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény például megköveteli a Tűzvédelmi Szabályzat készítésére kötelezettek körében a tűzvédelmi szakember igénybevételét, ha tűzveszélyes osztályba tartozó anyagot, terméket tárolnak és az egy telephelyen a szabadtéri és az épületen belüli tárolásra szolgáló összesített alapterület meghaladja az 1000 m2-t. Csakhogy ilyen, hogy tűzveszélyes osztály, már nem létezik.

A 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet is érdekes, mert a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett 2. foglalkozási ág „az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagoknak bármely időpontban 300 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű tárolását vagy 100 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű ipari vagy szolgáltatás körébe tartozó feldolgozását, technológiai felhasználását végzők”. Robbanásveszélyes osztály sem létezik már az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban.

Az egyes közérdeken alapuló kényszerítő indok alapján eljáró szakhatóságok kijelöléséről szóló 531/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet ugyan változik március 1-jétől, de annál is megfeledkeztek arról, hogy akkor már fokozottak tűz- és robbanásveszélyes, mérsékelten tűzveszélyes, valamint nem tűzveszélyes osztályok vannak.

Félrebeszél a Belügyminisztérium

A Lánglovagok.hu érdeklődésére a Belügyminisztérium közölte: az Országos Tűzvédelmi Szabályzat hatálybalépésével összefüggésben törvénymódosítás nem indokolt. Tűzvédelmi tárgyú, technikai jellegű rendeletmódosításokra rövidesen sor kerül.

Rovat
Témakör