Korlátozták a hivatásos tűzoltók külföldre utazását

Korlátozták a hivatásos tűzoltók külföldre utazását

A koronavírus terjedésének megakadályozása miatt rendelkezett a kormány.

Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében március 11-én 15 órától Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdettek ki. A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelettel hozott intézkedésre a koronavírusos megbetegedések miatt volt szükség.

Még az esti órákban megjelent az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről szóló 41/2020. (III. 11.) Korm. rendelet is.

Ebben egyebek között elrendelték, hogy a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény szerinti hivatásos szolgálati jogviszonyban állók és rendvédelmi igazgatási alkalmazottak, valamint a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény szerinti kormánytisztviselők Magyarország területét csak az ágazat irányításáért felelős miniszter külön engedélyével hagyhatják el.

A világjárvány miatt arról is rendelkeztek, hogy zárt helyen 100 főnél több személy, nem zárt helyen pedig 500 főnél több személy részvételével rendezvény tartása tilos, azzal, hogy e korlátozás érvényesítése a rendező, valamint a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége.

A 41/2020. (III. 11.) Korm. rendelet március 12-én hatályba lépett.

Különleges jogrend

Az Alaptörvény 53. cikke szerint a Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdet ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be.

A Kormány a veszélyhelyzetben rendeletet alkothat, amellyel – sarkalatos törvényben meghatározottak szerint – egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

A Kormány előző bekezdés szerinti rendelete tizenöt napig marad hatályban, kivéve, ha a Kormány – az Országgyűlés felhatalmazása alapján – a rendelet hatályát meghosszabbítja.

A Kormány rendelete a veszélyhelyzet megszűnésével hatályát veszti.

Rovat
Témakör